Gidsen vieren 10 jaar Koningschap met galaconcert in Bozar

Op dinsdagavond 14 november – de vooravond van Koningsdag – gaf de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen een concert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel om het tienjarig koningschap van Koning Filip te vieren. Het evenement nam het publiek mee op een boeiende muzikale reis, in aanwezigheid van het vorstenpaar.

 

Elk jaar organiseert de vereniging De Vrienden van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (VKMG) een galaconcert naar aanleiding van Koningsdag. Maar dit jaar was het concert heel bijzonder: het grote harmonieorkest, vroeger de ‘particuliere muziekkapel van de Koning’, bood een speciaal repertoire en een paar nieuwigheden om het tienjarig jubileum van zijne Majesteit de Koning te vieren. De avond vond plaats in de Bozar in Brussel, ten voordele van de Sociale Werken van Defensie.

 

Concerto gecomponeerd voor het jubileumconcert

 

Het concert opende met de majestueuze intrede van het koninklijk paar in de zaal, gevolgd door een ‘sonnerie’ uitgevoerd door het Trompetterkorps, en de Brabançonne. Het muziekstuk ‘Ouverture Royale’ werd vervolgens de ware muzikale aftrap van het jubileumconcert gegeven. Het hoogtepunt van het eerste deel was ongetwijfeld het optreden van Anneleen Lenaerts, harpiste en soliste bij de Wiener Philharmoniker. Samen met de Gidsen bracht ze de wereldpremière van het Concerto voor Harp en Harmonieorkest, speciaal gecomponeerd door Wouter Lenaerts voor deze koninklijke gelegenheid.

 

Tijdens de pauze kregen Koning Filip en Koningin Mathilde het nieuwste boek van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en de CD met concertwerken overhandigd, waarna ze werden uitgenodigd om het Gouden Boek van de Gidsen te tekenen.

 

Van Leopold I tot Filip

 

Als eerbetoon aan de Cavalerie-tradities voerde de Muziekkapel tijdens het tweede deel van het concert de Cadansen van de Cavalerie uit, een muzikaal drieluik dat de stap, de draf en de galop verklankt. Met deze uitvoering van het Trompetterkorps benadrukten de Gidsen op muzikale wijze hun toewijding aan de Koning. Het hoogtepunt van het tweede deel was het muziekstuk Libertadores, een compositie van de Spaanse componist Oscar Navarro, vergezeld van een choreografie.

 

De avond eindigde traditiegetrouw met de indrukwekkende Mars van het Eerste Regiment Gidsen, opgedragen aan de eerste vorst van België, Koning Leopold I. Een eerbetoon dat de Gidsen graag uitvoerden voor deze uitzonderlijke gebeurtenis. En het was op de tonen van de Mars der Parachutisten, opgedragen aan Zijne Majesteit de Koning, dat de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen dit jubileumconcert officieel afsloot.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Clint Soete