Laatste oefening voor ISTAR voor vertrek naar Litouwen

De laatste certificeringsoefening voor het ISTAR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance & Target Acquisition) bataljon vindt tot en met vrijdag plaats in Gardelegen, Duitsland. Een uitstekende trainingsoefening voor onze soldaten die in januari 2024 naar Litouwen gaan als onderdeel van de Forward Land Forces (FLF) van de NAVO.

 

 

De FLF 2024 Lithuania-Certex (certificeringsoefening) duurt twee weken en is de laatste oefening waarin de verschillende landen samenkomen die vanaf januari volgend jaar aan de regeling zullen deelnemen. Het algemene doel van een Certex is het behalen van een specifieke certificering, maar dat niet alleen.

 

Stelt de oefening ons detachement in staat om getraind en voorbereid te vertrekken, het bevordert ook de samenwerking tussen de deelnemende landen. Elk land krijgt de kans om te laten zien wat het te bieden heeft. “De Certex stelt ons in staat om te zien waar we staan binnen een multinationaal kader en om alle landen de voordelen van samenwerking te laten zien”, legt Dries uit, pelotonschef bij het ISTAR-bataljon.

 

 

Certificering en samenwerking

 

Iedereen traint in zijn eigen gebied. 1e soldaat Dimitri is de chauffeur van een van de pelotons: “Vandaag doen we verkenningen om geschikte posities te vinden. We moeten ons pantservoertuig zo positioneren dat we een goed zicht hebben op de omgeving zonder opgemerkt te worden.”

 

Voor anderen is het observeren: “We blijven in positie om de stad en de verschillende soorten wegen in de gaten te houden. We observeren de vijand en geven eventuele bewegingen door aan de infanterie, die dan kan reageren”, legt 1e soldaat Yentl uit, haar ogen gericht op de beelden die worden doorgegeven door de camera op de Pandur (pantservoertuig).

 

Ook de monteurs en logistieke medewerkers zijn druk bezig. Voor elk vertrek moet de uitrusting gecontroleerd (en opnieuw gecontroleerd) worden. “Het doel is om het beter te doen dan bij de vorige missie”, zegt een van hen. Deze mannen zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar en vormen een essentiële schakel in de operationele capaciteit van het detachement tijdens een operatie als de FLF.

 

 

Een gevoel van realiteit

 

Voor deze oefening werken onze militairen met het DUELSIM-systeem. Deze innovatieve uitrusting, die pas voor de tweede keer door het ISTAR-bataljon wordt gebruikt, maakt een meer realistische training mogelijk. Dankzij sensoren op wapens, helmen, gevechtsvesten en voertuigen kunnen pelotonsleiders de bewegingen van hun teams live volgen op een tablet.

 

Maar dat is niet alles: tijdens een vuurgevecht waarschuwt het systeem zijn gastheer dat hij geraakt is en de oefening moet verlaten.

 

Het is ook mogelijk om virtuele mijnenvelden te plaatsen. Wanneer een voertuig over het geselecteerd gebied rijdt, is een explosiegeluid hoorbaar en wordt het voertuig geïmmobiliseerd. Het systeem gebruikt vervolgens algoritmes om het lot van de bemanning door te geven.

 

Tot slot slaat DUELSIM alle bewegingen en acties in het veld op. “Deze technologie heeft zijn waarde bewezen op het gebied van evaluatie na actie. Het is altijd mogelijk om feedback te krijgen en te onderzoeken wie het juiste heeft gedaan”, legt Dries uit.

 

Innovatieve manieren om onze soldaten de best mogelijke training te geven voor hun ontplooiing naar Litouwen.

Aude Ransbotijn

Adrien Muylaert

Clint Soete