Goed NAVO-rapport bevestigt paraatheid F-16’s

Een internationaal team van het NATO Allied Air Command heeft op donderdag 25 maart 2021 de luchtmachtbasis van Florennes bezocht om een ​​eindevaluatie in het TACEVAL-proces uit te voeren. Dit proces werd begin 2019 opgestart met voorbereidings- en evaluatieoefeningen op de basis van Florennes. Het doel: het behalen van de NRF-kwalificatie (NATO Response Force) voor de F-16-capaciteit van de Luchtcomponent.

 

Het NATO Allied Air Command of NATO AIRCOM is het luchtcommando dat het bondgenootschap voorziet van lucht- en ruimte-capaciteit. Het hoofdkwartier, gevestigd op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland, is verantwoordelijk voor het plannen, oefenen, evalueren en uitvoeren van geïntegreerde lucht- en raketverdedigingsoperaties binnen het Europese gebied van de NAVO.

 

Het programma werd ernstig verstoord door de coronapandemie. De belangrijkste oefening die voor mei 2020 stond ingepland, werd vervangen door een meer modulaire aanpak in overeenstemming met de huidige gezondheidssituatie. De oefeningen van donderdag bestonden uit een vragenlijst betreffende de kennis van onze gevechtspiloten, een beoordeling van de individuele reacties op CBRN-incidenten (chemisch, biologisch, radioactief en nucleair) en een evaluatie van de individuele reactiecapaciteit van onze F-16’s voor het quick reaction alert (QRA).

 

De evaluatie werd in haar geheel succesvol bekroond. De Belgische Luchtcomponent behaalde op die manier de NRF-certificering die geldig is voor een periode van drie jaar.

Luchtcomponent

Luchtcomponent