Herdenking van 79 jaar einde Tweede Wereldoorlog in Europa

Op 8 mei 1945, na de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland, viel definitief het doek over de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dag op dag 79 jaar later herdenkt Defensie dit bijzonder moment aan de Congreskolom in Brussel. Onder andere de vertegenwoordiger van de Koning, de Minister van Defensie en de Chef Defensie waren aanwezig tijdens deze plechtige ceremonie.

 

Traditiegetrouw tekenden heel wat eregasten present in hartje Brussel aan het Graf van de Onbekende Soldaat om deze dag te herdenken. Defensie nam deel aan deze plechtigheid met een erepeloton en een erewacht van de 1e Wing uit Beauvechain. De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen luisterde de ceremonie op.

 

V-day, voluit Victory in Europe Day, betekende de overwinning op Duitsland met de officiële ondertekening van de overgave in Berlijn. Deze dag bracht destijds in heel Europa en de Verenigde Staten miljoenen mensen op straat die het officiële einde van de oorlog vierden.

 

Bevrijding van België

 

Naast deze V-day is het dit jaar in september bovendien exact 80 jaar geleden dat de geallieerde troepen België bevrijdden. Zij trokken op verschillende plaatsen tegelijkertijd ons land binnen. In tien dagen tijd slaagden zij erin om het grootste deel van het land te bevrijden. In verschillende steden en gemeenten vinden er dit jaar dan ook feestelijkheden en herdenkingen plaats ter ere van dit 80-jarig jubileum.

 

De 1st Belgian Infantery Brigade, ‘Brigade Piron’, opgericht in 1943, speelde een belangrijke rol als symbool van de Belgische militaire deelname aan de bevrijding. Later werd zij omgevormd tot de ‘Brigade Bevrijding’, waar de huidige eenheid ‘Bataljon Bevrijding/5 Linie’ uit Leopoldsburg haar oorsprong heeft.

 

Vrijheid en vrede

 

“Vandaag betekent 8 mei meer dan alleen herdenken. Deze dag staat ook symbool voor de vriendschap tussen volkeren en voor de waarden van vrijheid en vrede waarmee wij sindsdien het Europa van vandaag en morgen bouwen,” klonk het tijdens de plechtigheid.

 

Verschillende excellenties, ambassadeurs en raadgevers legden bloemen neer als symbolisch eerbewijs zodat deze gebeurtenis jaarlijks blijvend herinnerd kan worden.

Bilitis Nijs

Jérusalem Destercke-Hock