Vigorous Warrior: “De grootste medische oefening van de NAVO”

De uitgestrekte Hongaarse vlaktes vormden het decor voor de 6e editie van Vigorous Warrior, de grootste medische oefening van de NAVO. Van 1 tot 8 mei bundelden bijna 1.500 militairen en reddingswerkers, waaronder 70 Belgen, hun krachten om gesimuleerde slachtoffers van fictieve aanvallen te hulp te schieten.

 

Tijdens de zevendaagse oefening in de Bakony regio, op twee uur van Boedapest, behandelde medisch personeel een reeks verwondingen, waaronder kogelgaten en brandwonden. De gelegenheid om ook ontsmettingsprocedures te oefenen zoals reacties op chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) aanvallen.

 

Belgische deelname

 

Vijf Belgische eenheden namen deel aan de oefening, waaronder het 14e Medische Bataljon (14 Bn Med), het 23e Medische Bataljon (23 Bn Med), het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA), het Operationeel Commando van de Medische Component (COMOPSMED) en het Competentiecentrum van de Medische Component (CC Med).

 

Vigorous Warrior had tot doel een realistische situatie in een operatiegebied te simuleren, met de installatie van twee reddingsstations, bekend als ‘Role 1’. Op deze posten kregen patiënten eerste hulp en werden ze getrieerd en gestabiliseerd voor evacuatie naar een veldhospitaal (‘Role 2’). De verschillende ‘Role 1’ waren nauw verbonden met de Patient Evacuation Coordination Cell (PECC). Zodra zich incidenten voordeden op het terrein, coördineerde de PECC met ‘Role 1’ en werden ambulances gestuurd voor een (medische evacuatie (MEDEVAC).

 

Daarnaast werden 5 Belgische medische medewerkers gestuurd om het Amerikaanse commando te versterken, wat de internationale samenwerking benadrukt.

 

35 nationaliteiten present

 

Oefening Vigorous Warrior is de grootste multinationale medische oefening van de NAVO. Het wordt om de twee jaar georganiseerd door het NATO Military Medicine Centre of Excellence (NATO MILMED COE), in samenwerking met een vrijwillig gastland. Het doel van de oefening is om de meest relevante kwesties in de militaire geneeskunde in een multinationale context aan te pakken. In totaal namen 35 nationaliteiten deel.

 

“Deelnemen aan dit soort oefeningen is gunstig voor Defensie omdat het ons in staat stelt om te oefenen in het effectief samenwerken met andere landen”, zegt kolonel Geert Rotty, de de nationale vertegenwoordiger van België bij de oefening en de volgende stafchef van COMOPSMED. “Dit omvat communicatie, medische vaardigheden en het gebruik van verschillende talen.”

 

Clean Care

 

Het specifieke van deze editie was de samenwerking met de CBRN-oefening Clean Care, die parallel georganiseerd werd onder auspiciën van het MILMED-operatiecentrum van de NAVO. Het doel van deze samenwerking was het testen van het militaire medische ondersteuningssysteem in een complexe omgeving van gezamenlijke operaties om het effectiever en meer compatibel te maken met andere diensten.

 

De arts van het 14e Medische Bataljon onderstreept het belang van deze oefeningen: “Een van de trainingsdoelstellingen van Vigorous Warrior en van Clean Care is om ‘CBRN capabel’ te worden, dat wil zeggen een set van eenvoudige procedures en apparatuur op te zetten om geavanceerde medische zorg toe te dienen of toe te passen op mogelijk besmette CBRN-patiënten.”

Camille Henry

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle