Het kwartier van de toekomst

Defensie zal nieuwe kwartieren bouwen op plaatsen met weinig militaire aanwezigheid. In de semi-open kwartieren in Charleroi en Oost-Vlaanderen zullen personeelsleden dichter bij huis kunnen werken en ook nauwer samenwerken met de burgerwereld. Op 3 september stelde Minister van Defensie Ludivine Dedonder dit project ‘Kwartier van de toekomst’ voor tijdens een persconferentie in Charleroi. “Dit is niet zomaar een vastgoedproject, maar een echte humane en economische kans”, klinkt het bij Dedonder.

 

De persconferentie werd georganiseerd door Waals Vicepresident en Minister van Ruimtelijke ordening Willy Borsus. Daarnaast waren ook de burgemeester van Charleroi Paul Magnette en Chef Defensie Michel Hofman aanwezig om meer duiding te geven over de nieuwe projectsite Porte Ouest, waar het Waalse ‘kwartier van de toekomst’ zich zal bevinden.

 

Het ‘kwartier van de toekomst’ wil een antwoord bieden op de huidige personeels- en infrastructuurproblematiek bij Defensie. Door nieuwe kazernes te bouwen in regio’s met weinig militaire installaties, wil Defensie meer geografische stabiliteit bieden aan de personeelsleden uit die streken, legt minister van Defensie Ludivine Dedonder uit. “Inwoners van Henegouwen werken nu vaak in een kazerne in de Ardennen of in Doornik. De bouw van een ‘kwartier van de toekomst’ op de site van Porte Ouest in Charleroi moet zorgen voor een betere balans tussen werk en privéleven.”

 

In de nieuwe kwartieren zal er een ruimer aanbod zijn van verschillende soorten functies. Zo kunnen medewerkers een groter deel van hun carrière dichter bij huis werken. Het project biedt ook heel wat mogelijkheden met het oog op de rekrutering van jonge en gespecialiseerde profielen. Tijdens mijn legislatuur wil ik 10.000 nieuwe militairen en enkele duizenden burgers aanwerven”, vult Dedonder aan. “Met dit project zullen we een belangrijke speler op de arbeidsmarkt in de regio worden.”

 

Het ‘kwartier van de toekomst’ wordt een modern en milieubewust nieuwbouwproject in de buurt van het stadscentrum, gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Door semi-open kazernes te creëren, wil Defensie een nauwere samenwerking met lokale burgerinstanties aanmoedigen. “Het nieuwe kwartier zal niet alleen voorbehouden zijn voor militaire activiteiten”, verduidelijkt Dedonder. “Zo bestuderen we nog hoe we de infrastructuur kunnen combineren met catering-, sport-, kinderopvang- en opleidingsfaciliteiten.” De innovatieve aanpak van deze nieuwe kwartieren staat in schril contrast met de huidige kazernes. “Het is de versterking van de band tussen leger en natie”, besluit Dedonder.

 

Nieuw kwartier in Henegouwen en Oost-Vlaanderen

Het project beoogt twee nieuwe kwartieren in België: één in Charleroi in de provincie Henegouwen en een tweede op een nog te bepalen plaats in de provincie Oost-Vlaanderen. Defensie bestudeert nu welke combinatie van eenheden het best opgericht wordt in het ‘kwartier van de toekomst’ te Charleroi.

 

Niet alleen de oprichting van eenheden van de Landcomponent, maar ook de aanwezigheid van andere kleinere eenheden zullen de mogelijkheid bieden om verschillende defensieberoepen bijeen te brengen. Daarbij zullen geen grote bestaande eenheden naar Charleroi moeten verhuizen en zal de bezetting gradueel opgebouwd worden. Zodra het bezettingsplan voor het nieuwe kwartier bepaald is, zal dit ook gecommuniceerd worden. De werkzaamheden in Charleroi zullen zo snel mogelijk van start gaan.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene