Humanitaire missie ter ondersteuning van het Palestijnse volk

Sinds 25 november versterkt een Belgisch team de Franse humanitaire hulp vanaf het amfibische helikoptervliegdekschip Dixmude. Op 27 januari, na twee maanden inzet ter ondersteuning van de burgerbevolking van Gaza, werd de missie van het helikopterdekschip afgerond. Het kon 120 zwaargewonden behandelen.

 

De Belgische versterkingen, aanvankelijk bestaande uit een arts en een verpleegkundige, later twee verpleegkundigen, verzorgden de gewonden op de afdelingen lichte hospitalisatie, zware chirurgie, post-interventie en reanimatie, pediatrie en consultatie.

“Alle teams zijn gemengd, dus andere nationaliteiten hebben zich bij ons gevoegd, maar we werken op vaardigheid”, legt eerste sergeant-majoor Rosine, een verpleegster, uit.

 

120 zwaargewonde patiënten

 

Het helikoptervliegdekschip heeft enkele tonnen hulpgoederen geleverd aan de burgerbevolking. Daarnaast ontving de Dixmude, uitgerust met 40 bedden en 2 operatiekamers, 120 zwaargewonde patiënten, goed voor een totaal van ongeveer 1.400 opnamedagen.

Patiënten volgden een zorgvuldig gepland traject met verschillende fasen om de juiste medische zorg te kunnen bieden. Eerst werd de patiënt gesorteerd op basis van urgentie. Vervolgens kreeg de patiënt eerste hulp aan boord van de Dixmude. Vervolgens werd hij doorverwezen naar de meest geschikte afdeling. In het geval van kritieke instabiliteit die onmiddellijk chirurgisch ingrijpen vereiste, werd de patiënt rechtstreeks naar de spoed of de operatiekamer gebracht. Dit proces werd uitgevoerd in samenwerking met vertalers.

 

Internationale samenwerking

 

Deze door Frankrijk ingezette medische hulp integreerde zich in het Egyptische systeem en werd ondersteund door verschillende landen: België, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Denemarken en Singapore. De teams “werkten dagelijks met ons samen, wat ons de gelegenheid gaf om zowel onze knowhow als onze ervaringen te delen, allemaal als onderdeel van een compleet nieuwe operatie”, aldus de Franse commandant van de Dixmude.

 

Deze missie werd ook uitgevoerd in samenwerking met internationale partners en verschillende lokale ziekenhuizen om patiënten op te vangen na het vertrek van het vliegdekschip.

Benoit Angélique & Camille Henry