Intensieve examenweek voor leerling-duikers
Deze week stelt de duikschool van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) in de buurt van Doornik een twintigtal toekomstige militaire duikers op de proef. Afkomstig van verschillende componenten, brengt hun eerste trainingsfase hen tot 45 meter diep.
“De proeven van deze week omvatten een reddingsoefening, een verticale apneu oefening (terugkeren naar het wateroppervlak) en een horizontale apneu oefening”, legt eerste meester-chef Olivier uit, een instructeur van de DOVO-duikschool in Zeebrugge. “De uitdaging vandaag is om af te dalen naar een diepte van 35 meter en daar 7 minuten te blijven voordat je aan de opstijging begint. Op de terugweg moeten de studenten de ademautomaat delen, waarbij ze een noodsituatie met luchttoevoer simuleren, totdat ze een diepte van 10m bereiken, waar ze elk hun eigen ademautomaat pakken.”
Talrijke trainingen
Deze eerste fase van de opleiding is gemeenschappelijk voor alle toekomstige duikers van Defensie. Ze komen uit verschillende militaire afdelingen zoals de Genie, het Special Operations Regiment, de Marine die gespecialiseerd is in het opruimen van onderzeese mijnen of, voor de Luchtcomponent, de SAR (Search And Rescue). Kandidaten specialiseren zich vervolgens verder, afhankelijk van hun functie.
“Wat mij betreft ga ik na deze eerste stagefase verder met de duikopleiding met zuivere zuurstof”, legt een kandidaat afkomstig van de Genie uit. “Dit zal me in staat stellen om discrete verkenningsmissies uit te voeren, troepen per boot te vervoeren of gevoelige gebieden te beveiligen.”
“Een boeiende baan”
Duikers van de Marine zullen voortgaan met duiken met Nitrox (een mengsel van verrijkte lucht). Ze zullen ook kunnen trainen in scubaduiken, in gezelschap van de Genie en de SAR. Al deze opleidingen worden met stages afgewisseld.
Tweede meester Hannah is de eerste vrouwelijke kandidate die de initiële opleiding volgt. Op slechts 19-jarige leeftijd heeft ze haar zinnen gezet op het opruimen van mijnen onder water. “Het is een spannend, avontuurlijk beroep dat niet bestaat in de burgerwereld”, zegt ze enthousiast.
Goede Belgische capaciteit
De minister van Defensie maakte van deze training gebruik om de locatie te bezoeken en nieuwe graden uit te reiken.
Bovendien is België het enige NAVO-land met een Deep Diving-capaciteit, d.w.z. duiken tot een diepte van 60 à 100 meter.
Geïnteresseerd?
Heb je een passie voor duiken? Er staan meer dan 90 vacatures open voor duikers! Bezoek onze website om te solliciteren: www.mil.be.