Intensieve trainingsperiode Gemotoriseerde Brigade in Duitsland loopt ten einde

De intense trainingsperiode van de Gemotoriseerde Brigade in het Duitse Bergen-Hohne loopt dit weekend op zijn einde met een grootschalige tactische oefening waarbij de verschillende capaciteiten samen in actie komen.

 

Voor deze trainingsperiode werden zo’n 1200 militairen en 300 voertuigen verplaatst naar het immense oefenterrein van Bergen-Hohne. Vanaf begin volgende week keren onze mannen en vrouwen weer naar België terug waar ze zich zo snel mogelijk inschrijven in de geldende maximale telewerk-strategie.

 

Hoe is dit mogelijk in deze Covid-19 tijden?

 

De operaties en buitenlandse engagementen van Defensie en de Landcomponent gaan door. Onze operaties kunnen niet stopgezet worden omwille van Covid-19. De noodzakelijke training die onze militairen nodig hebben om hun taken uit te voeren, moet dus ook blijven doorgaan.

 

De doelstellingen van de oefenperiode waren er dan ook op gericht om de militairen van de verschillende eenheden van de Gemotoriseerde Brigade op het vereiste trainingsniveau te brengen om hun voorbereiding op verschillende operaties aan te vatten. Dit zowel op vlak van schieten met kalibers waarmee we in België niet kunnen trainen als op vlak van samenwerking tussen de verschillende wapensystemen. Ons land beschikt niet over de trainingsinfrastructuur om te vuren met onze zwaarste wapensystemen.

 

In totaal werd om en bij de 20 ton munitie en explosieven gebruikt bij de diverse noodzakelijke trainingen en kwalificaties. Gaande van vuren van handvuurwapens over explosieven tot de grote wapensystemen zoals het antitankwapen Spike en de wapensystemen op voertuigen Direct Fire 30 en 90 millimeter.

 

De chauffeurs legden samen zo’n 200.000 kilometer af: als logistieke verplaatsing maar ook en belangrijker als training in rijvaardigheid op het uitdagende oefenterrein en dit in tactische omstandigheden.

 

Tijdens deze noodzakelijke trainingsperiode werden de beschermingsmaatregelen met betrekking tot Covid-19 strikt opgevolgd.  Ondanks deze strenge maatregelen waren er toch enkele tientallen gevallen van Covid-19 bij de militairen. Zij werden zo snel mogelijk en in afzondering weer naar België gebracht. Militairen die met hen in contact waren geweest werden ook meteen getest, in afzondering geplaatst en indien nodig ook huiswaarts gestuurd.

 

Trainen in deze omstandigheden is geen evidentie. Maar gezien onze operationele verplichtingen in binnen en buitenland moeten onze militairen de best mogelijke voorbereiding krijgen. Omdat zij in de vuurlinie zullen staan wanneer het nodig is.

Peter Thomas

Didier Authelet