Intensieve voorbereiding voor ‘Forward Land Forces’ Roemenië

Gedurende drie weken gaven een 280-tal militairen van de volgende rotatie van de Forward Land Forces (FLF)-missie in Roemenië het beste van zichzelf tijdens een grote oefening in Frankrijk. Hun doel: de laatste certificering halen voor hun vertrek deze zomer en dit in samenwerking met Franse en Luxemburgse strijdkrachten.

 

Het ‘Centre d’entraînement aux actions en zone urbaine’ (CENZUB), gelegen in de Franse regio Sissonne bood de militairen een mooie trainingsopportuniteit in een bijzonder decor met ‘Hollywood studio- allures’. Zoals in een oorlogsfilm weerklonken luchtafweeralarmen door luidsprekers, gevolgd door het gebrul van tanks, ontploffingen en explosies.

 

Een voorbereiding met het volledige detachement

 

Het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers (1 C/1 Gr) is de pilooteenheid. Verder bestaat het detachement uit militairen afkomstig uit 11 Bataljon Genie, het Bataljon Artillerie, het 18 Bataljon Logistiek en het 23 Medisch Bataljon, aangevuld met enkele leden van 10 Groep CIS en de Militaire Politie. Allen brachten ze het grootste deel van de maand april door in Frankrijk om hun laatste certificatieoefening (Certex) af te ronden.

 

Luitenant-kolonel Van Dyck, de nationale vertegenwoordiger van het Belgisch detachement, legt uit: “Dit is de eerste keer dat 1 C/1 Gr effectief traint met de Franse Battlegroup, waarmee we in Roemenië zullen samenwerken. Ondanks de taalbarrière, de meerderheid van ons detachement is namelijk Nederlandstalig, kunnen we ons perfect integreren binnen de Battlegroup en verloopt het werk zeer goed. We werken nauw samen, op gelijke voet. We zijn er klaar voor.”

 

Opperste concentratie

 

De vierdaagse grote oefening van fictieve oorlogsvoering begon met een offensief manoeuvre, ondersteund door een Belgische en een Franse compagnie en met steun van tanks en artillerie met als doel het fictieve dorp Jeoffrécourt te veroveren.

 

Het scenario ging vervolgens over naar een defensieve setting, waardoor de Battlegroup het dorp actief moest verdedigen. De oefening verliep opbouwend: tanks rijden de straten in, gebouwen werden kamer per kamer beveiligd, alles gebeurt in opperste concentratie.

 

Het waren vier intense dagen voor de militairen, maar ze hebben alle uitdagingen op een professionele manier aangepakt. Voor de meesten van het detachement zal de missie in Roemenië hun eerste zijn. Ondanks hun soms jonge leeftijd benadrukt de kolonel de vooruitgang die ze elke dag boeken.

 

Zoals een levensechte oefening

 

“Het is echt een meerwaarde om in dit trainingscentrum te kunnen oefenen.  Het is de eerste keer dat het detachement heeft kunnen trainen op zo’n grote locatie speciaal ontworpen voor militaire operaties in een stedelijke omgeving,” bevestigt kolonel Van Dyck.

 

De kers op de taart is het CERBERE-systeem (het equivalent van DuelSim voor de Belgen), dat steeds vaker wordt gebruikt. Daarmee kunnen de bewegingen van de deelnemers in realtime gevolgd worden. Een militair die geraakt wordt, krijgt onmiddellijk een waarschuwing. Ze kunnen zelfs mijnenvelden simuleren. Kortom, geavanceerde technologie die een nieuwe dimensie geeft aan de trainingen.

Aude Ransbotijn

Adrien Muylaert

Clint Soete