Inzet van Belgische F-16’s op Noorse luchtmachtbasis Ørland

Sinds half april worden Belgische F-16’s ingezet op de Ørland-basis in Noorwegen in het kader van oefening Arctic Challenge Exercise (ACE 2023).

 

Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn verantwoordelijk voor de oefening. Dit jaar is Finland de hoofdorganisator.

 

De Scandinavische landen doen al jaren aan grensoverschrijdende trainingen, maar het was in 2013 dat de allereerste ACE-oefening van start ging. Sindsdien wordt de ACE elke twee jaar georganiseerd.

 

Twee luchtoperaties elke dag

 

Elke dag worden er twee waves luchtoperaties uitgevoerd. Elke golf bestaat uit grootschalige luchtoperaties, waaronder lucht-lucht- en lucht-grondtraining, laagvliegen, bijtanken in de lucht en oefeningen met scherp. Het luchtruim dat voor deze oefening beschikbaar is, is uniek in de wereld.

 

Aan ACE23 nemen 14 landen nemen deel, waaronder Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Tsjechië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. Ook wordt een NATO AWACS (Airborne Warning And Control System) ingezet.

 

Op de basis in Ørland is België samen met de Italianen, Tsjechen, Nederlanders en Amerikanen gelegerd.

 

65 technici

 

Het Belgische detachement bestaat momenteel uit 117 mensen die een dertigtal verschillende functies uitvoeren. Om onze 8 F-16’s vliegend te houden, is de expertise van 65 technici ter plaatse nodig.

 

Samenwerking tussen de Scandinavische landen staat centraal bij de ACE23-oefening. Het doel is de aanwezige eenheden te trainen in het uitvoeren van complexe grootschalige luchtoperaties. Deze operaties staan bekend als COMAO (COMposite Air Operation) en zijn bedoeld om tactieken en procedures tussen verschillende landen te bundelen.

 

De oefening biedt haar gasten de mogelijkheid om te oefenen tegen een dreiging van een vaardige en technologisch geavanceerde tegenstander.

 

Onze piloten profiteren van hun deelname aan de oefening om de samenwerking en integratie met alle deelnemers te versterken.

 

Meer info: Belgische F-16’s trainen tussen de Noorse fjorden

Beldefnews | Belgische F-16’s trainen tussen de Noorse fjorden (mil.be)

Charlotte “Fidgi” Cooremans

Mariann Beausire / Ole Andreas Vekve / Forsvaret