ISTAR: drones op oefening in de Marokkaanse woestijn

Het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR) zet een nieuwe stap voorwaarts met de inzet van drones buiten Europa, als onderdeel van een oefening. Op naar de brandende zon en het woestijnlandschap in Marokko, waar het tweetalige multi-sensor eskadron intensief traint met drie van zijn systemen.

 

Het Bataljon Jagers te Paard- van de Gemotoriseerde Brigade maakte van het winterkamp van de Koninklijke Militaire School (KMS) gebruik om een oefening uit te voeren in Marokko. Op de agenda voor deze twee weken: kwalificatievluchten en tactische oefeningen gericht op het versterken van de vaardigheden van het personeel.

 

Hierdoor konden de leden van het bataljon hun Raven- en PUMA LE-drones, evenals hun Squire-radar op de proef stellen in omgevingsomstandigheden die radicaal verschillen van die in Europa.

 

Een unieke trainingsmogelijkheid

 

De drones, of ‘systemen’ zoals de leden van het ISTAR-bataljon ze noemen, spelen een essentiële rol bij de verkenning van omgevingen en de identificatie van doelen die door een radar worden gedetecteerd, maar ook bij het zoeken naar en opsporen van andere drones in het luchtruim.

 

“Afgezien van de missies in Mali, Afghanistan en Irak en de opleiding van instructeurs die in de Verenigde Staten plaatsvindt, kunnen we zeggen dat dit onze eerste oefening buiten Europa is”, legt eerste sergeant-majoor Kevin uit, lid van het bataljon sinds 2006.

 

Een succesvolle eerste ervaring

 

De Errachidia-woestijn in Marokko diende als speeltuin voor de ISTAR-drones en bood een klimaat dat geschikt was voor de training. “Het Marokkaanse klimaat stelt ons in staat om met onze verschillende systemen te vliegen”, verklaart Kevin. Vergeleken met België biedt de woestijn weinig regen, constante wind en weinig obstakels, ondanks de soms moeilijke landingen.

 

De ervaring werd nog vergroot door de aanwezigheid van de Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten, die deelnamen aan een tactische oefening met een dronesysteem. Een extra kans om nieuw terrein te verkennen en kennis uit te wisselen met internationale partners.

 

Opleidings- en carrièremogelijkheden

“We zijn een drone-detachement dat behoort tot het Bataljon Jagers te Paard, dat deel uitmaakt van de gemotoriseerde brigade van de landcomponent,” legt Kevin uit.

 

Het multi-sensor eskadron vervoegen als drone-operator is relatief eenvoudig. Kandidaten volgen een 5-daagse initiële opleiding in België, gericht op het bestuderen van het luchtruim en het analyseren van weerberichten. Na deze fase gaan ze verder met specifieke training voor de Raven-drone, bestaande uit 5 dagen theorie en 5 dagen vliegen.

 

Voor liefhebbers van technologie en innovatie biedt Defensie unieke carrièremogelijkheden in boeiende domeinen zoals luchtverkenning en dronetechnologie. Geïnteresseerd? Bekijk onze vacatures op DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie (mil.be)

Yuki Willems

Gert-Jan D’haene

Ramzy Bentrad