Kandidaat-onderofficieren terug van kamp

Meer dan 300 kandidaten van de Koninklijke School voor Onderofficieren zijn in Elsenborn twee weken op kamp geweest. Daar hebben ze zelfstandig leren werken, tot welke component ze ook behoren.

 

Zodra ze in Elsenborn aankwamen, werden ze meteen geconfronteerd met de praktijk van het oefenprogramma tijdens het kamp.

 

De eerste avond namen sommigen deel aan de avondactiviteit ‘spel van de lantaarn’. Kapitein Sébastien Bosscher legt uit: “De kandidaten moeten onopgemerkt een lantaarn bereiken en onderweg ook valstrikken vermijden. Bij hun vertrek wordt getoond in welke richting en op welke afstand de lantaarn zich bevindt. De kandidaten moeten het open terrein vermijden en de beste manier vinden om zich ongemerkt voort te bewegen zonder de juiste richting te verliezen. Als ze gezien worden, moeten ze meteen rechtsomkeer maken en opnieuw beginnen.”

 

De deelnemers voerden ook twee marsen uit om beter te leren kaartlezen. Ze maakten een mars van twaalf kilometer van Robertville naar het kamp van Elsenborn. De tweede mars van acht kilometer vond ’s nachts plaats. Onderweg moesten ze aanwijzingen zoeken met de coördinaten voor de volgende etappe en zo naar het kamp terugkeren.

 

De kandidaten oefenden ook om het semi-automatisch pistool 5.7 te manipuleren en ermee te schieten. Na enkele uren manipulatie en twee dagen training konden ze na een examen hun schietbrevet behalen.

 

De individuele reactie bij contact is een militaire basisvaardigheid om bij vijandelijk vuur correct de positie van de vijand door te geven en die vervolgens uit te schakelen. Met de Belgische FNC-aanvalskarabijn legden de kandidaten zich gedurende vijf dagen erop toe om hun reacties aan te scherpen.

 

Ze moesten ook hun eigen zone beschermen door een tactisch bivak op te zetten binnen een gevechtszone 360 graden rondom het bivak, met een wachtpost als enige in- en uitgang. ’s Nachts stelden de instructeurs de wacht op verschillende manieren ruw op de proef: door middel van vreemde, agressieve, vijandelijke en bevriende personages. Intussen moest de wacht het bivak beschermen en de toegang enkel toestaan aan mensen met het paswoord.

Manon Collignon

Thierry Dumoulin