KMS toont de militaire kant van haar officiersopleiding

Op 29 januari hield de Koninklijke Militaire School (KMS) een verkenningsdag in het kamp van Elsenborn, waar de kandidaten-officier van de militaire universiteit op dit moment op winterkamp zijn. Een zestigtal jongeren kreeg een rondleiding op de plaats waar vele militairen levendige, en ongetwijfeld koude herinneringen aan hebben. Kamp Elsenborn is dan ook de ideale trainingslocatie: een dag kan uit vier seizoenen bestaan en de vele hellingen zorgen voor een extra uitdaging. Een ideale gelegenheid om ook de militaire zijde van een opleiding tot officier aan de KMS te leren kennen.

 

Noem de verkenningsdag gerust een heuse ervaringsdag. In kleine groepen werden de bezoekers ondergedompeld in het leven van een kandidaat-officier aan de KMS en konden ze met al hun vragen bij de KMS’ers zelf terecht. Ze wierpen een blik op een les gevechtstechnieken (CRT – Close Range Techniques), brachten een knallend bezoek aan de schietstanden en kregen een demo bewapening en materiaal, waar ze zelf konden ervaren hoe zwaar de standaarduitrusting van een ‘gepakt en gezakt’ militair is. De Unimog waarin de bezoekers vervoerd werden hield ook nog even halt bij een checkpoint om dan verder het bos in te trekken naar een bivakzone waar leerlingen de principes van ‘reactie onder vuur’ aangeleerd kregen.

De laatste stop was een bezoek aan de slaapblokken. “Voeten vegen, of dat wordt de hele blok vegen!”, verwelkomde de kapitein de bezoekers. De militaire toon was gezet, maar dat schrikte de jongeren niet af, integendeel. “Discipline hoort bij het leger. Het is iets waar militairen fier op mogen zijn,” glimlachte een bezoeker.

 

En dat bevestigde ook kolonel Pirenne, directeur van de basisopleiding voor officieren. “We verwachten veel van onze leerlingen, maar ik ben telkens fier wanneer ik ze als gevormde officieren mag uitzwaaien. De KMS geeft opleiding aan de toekomstige Chefs van Defensie. Die moeten niet alleen bevelen geven, maar zich ook zorgzaam opstellen. Bovendien studeren onze officieren af met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zowel wat betreft het uitvoeren van orders van hogerop als tegenover de mensen aan wie ze leiding moeten geven. Het zijn de managers van morgen met een grote voorbeeldfunctie om trots op te zijn.”

 

Moe maar tevreden keerden de bezoekers met de Defensiebus terug richting Brussel. “Het was fijn om echt in contact te komen met de leerlingen en de dag gaf zeker een realistische kijk op wat het militaire aspect van een officiersopleiding inhoudt,” besloot een van de bezoekers.

 

Wie graag een volledig beeld wenst van een opleiding tot officier aan de Koninklijke Militaire School wordt aangeraden om deel te nemen aan de verkenningsdagen op de campus in Brussel. Die bieden regelmatig de kans om in kleine groepen kennis te maken met het reilen en zeilen van de universiteit. Meer info over de opleidingen, de ingangsexamens, de verkenningsdagen, de opendeurdag en veel meer is terug te vinden op de website van de KMS zelf. Homepage | RMA

Kerlijn Puttemans

Erwin Ceuppens