KSOO verwelkomt liefhebbers van techniek

Op woensdag 26 januari opende de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) de deuren voor liefhebbers van techniek. Tijdens de eerste verkenningsdag van het nieuwe jaar werd een dertigtal nieuwsgierigen rondgeleid op de Campus Saffraanberg in Sint-Truiden.

 

In de voormiddag konden de bezoekers enkele infosessies van het Departement Technische Vorming en de Dienst Rekrutering volgen. De verschillende technische oriëntaties kwamen uitgebreid aan bod: avionics, luchtvaartmechanica, scheepstechniek of -elektronica of technicus wapensystemen – Elektronica en Optronica; wie geboeid is door techniek kan bij Defensie in drie van de vier componenten terecht: te land, ter zee en in de lucht. 

 

De KSOO biedt sinds kort ook korte opleidingen aan. Wie graag onmiddellijk aan de slag wil als crew chief of loading crew kan na een bliksemsnelle gespecialiseerde opleiding van 1,5 jaar aan het werk in een eenheid. Die korte opleiding gebeurt in samenwerking met andere luchtvaartscholen zoals Wallonie Aerotraining Network en Aviato – Brussels Airport Jobs. 

 

Praktische opleidingen

 

De technische opleidingen op de Campus Saffraanberg omvatten een deel theorie, maar bestaan uiteraard uit heel wat praktijkuren. De verkenningsnamiddag speelde zich dan ook grotendeels af in de indrukwekkende hangar, waar de jongeren van dichtbij een oog konden werpen op onder andere een F-16 en een Alouette helikopter. Een vliegtuigvleugel uit en opnieuw in elkaar puzzelen aan de hand van een stappenplan behoort tot het lessenpakket. “Bij ons is het back to basics. Wie graag sleutelt en écht wil weten hoe techniek werkt, is bij ons graag gezien,” vertelt instructeur Didier Mazzocco.

 

De dag eindigde met een bezoek aan de droneport. Blije gezichten verlieten rond 16u. de hangar vol gevleugeld schoon. “Een job bij Defensie lijkt me erg interessant en zeker niet alledaags. Het avontuur en de afwisseling spreken me aan. En betaald studeren, op een erg praktijkgerichte manier … ik zeg geen nee!”, sluit een bezoeker enthousiast af. 

Kerlijn Puttemans

Gert-Jan D'haene