Militair hospitaal werkt aan mobiel labo

Op maandag 24 januari ondertekenden brigadegeneraal Marc Ongena en de CEO van de firma Praesens Care, de heer Vidal, een samenwerkingsovereenkomst voor de validatie van een nieuwe generatie mobiele laboratoria (BIONEAR). De mobiele labo’s zullen een sleutelrol spelen in een betere voorbereiding en snellere reactie op biologische bedreigingen in Afrika.

 

Sinds enkele dagen staat er een splinternieuw mobiel laboratorium op de parking van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek. In het kader van een nieuwe samenwerking tussen Defensie en de firma Praesens Care voeren laboranten van het MHKA er dagelijks allerlei tests uit om de werking en het materiaal van de nieuwe generatie BIONEAR te valideren. Praesens Care staat in voor de apparatuur van het mobiel laboratorium en levert de kernexpertise van een klinisch bioloog en een kwaliteitsmanager.

 

Epidemieën opsporen en bestrijden in Afrika

 

Onder de projectnaam ‘LABPLUS AFRIKA’ vertrekt het mobiele laboratorium binnenkort richting Afrika, waar het ingezet zal worden in moeilijk te bereiken gebieden in Kenia. Daar zal het labo deel uitmaken van een vloot van mobiele laboratoriumplatforms die zich toeleggen op het opsporen, bestrijden en voorkomen van toekomstige epidemieën. Verder zullen ter plaatse lokale partners, zoals academische instellingen, opgeleid worden om op termijn het labo zelf te beheren.

 

Belangrijke samenwerking voor Defensie

 

“Ook voor militaire doeleinden is zo’n mobiel labo interessant,” laat generaal Ongena weten. “Bijvoorbeeld in geval van Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire (CBRN) oorlogvoering. Het is belangrijk om te weten met wie je kan samenwerken in crisissituaties. Daarnaast heeft Praesens Care ook al laten weten dat ze bereid zijn om mee te werken aan toekomstige oefeningen,” besluit de generaal.

 

Dit is niet de eerste samenwerking tussen het MHKA en de firma Praesens Care. Ook in 2017 vonden er onder andere biomedische validatietesten van het eerste mobiele laboratorium plaats op de militaire voertuigtestbaan in Brasschaat.

Wilge Decraene

Clint Soete