Lena La Mela: geen woorden maar noten

22 november is de dag van de Heilige Sint Cecilia, de patrones van onder meer de muzikanten, zangers en componisten. De gelegenheid bij uitstek om één van Defensies muzikanten even in de schijnwerpers te zetten.

 

Lena is al drie jaar klarinettiste bij de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtcomponent. Een harmonieorkest wiens belangrijkste rol het verzorgen van prestaties van militaire en culturele aard is.   We treffen haar dan ook aan tijdens de generale repetitie voor het garnizoensconcert van de 2de Tactische Wing van Florennes, in Chimay.

 

“Wij repeteren dagelijks een heel gevarieerd programma aan muziekstukken: van klassieke muziek tot de typische militaire muziekstukken, van filmarrangementen tot pop of jazz.” Bovendien blijven de concerten niet beperkt tot het binnenland. “Onlangs zijn we naar Litouwen geweest voor een internationale taptoe met verschillende NAVO-landen. Er kwam wat stress bij kijken maar het was wel een hele leuke ervaring!”

 

Tweede thuis

 

“Ik ben opgegroeid in een heel muzikale familie,” begint Lena haar verhaal.  Haar ouders, broers en nonkels, ze waren allemaal wel een instrument meester. Dus koos Lena 25 jaar geleden voor het instrument klarinet en musiceerde ze samen met hen in de harmonie. “Ik denk dat je wel kan stellen dat ik opgegroeid ben in de harmonie, het was mijn tweede thuis”, vervolgt ze met een grote glimlach. “Het hele weekend was er steeds aan gewijd. Daarnaast studeerden mijn jongste broer en ik soms samen de muziek in.”

 

Studeren en audities

 

“Op mijn vijftiende wist ik dat ik er echt mijn job van wilde maken. Mijn oudste broer had reeds het pad geëffend en dus was het thuis niet meer dan normaal dat ik die studiekeuze maakte.” Na studies aan het Conservatorium in Leuven, Maastricht en Hannover startte Lena een carrière als freelance klarinettiste en kon zo heel wat ervaring opdoen. “Ik leerde steeds meer mensen kennen die al militair muzikant waren en dankzij hun verhalen besloot ik ook mijn kans te wagen”, vertelt ze.

 

Naast de gewone selectieproeven die elke militair moet doorstaan, heeft Lena ook een intense auditie afgelegd die uit verschillende rondes bestond. “Elke ronde heeft me een jaar van mijn leven gekost”, vertelt ze schaterlachend. “Een auditie is echt iets wat je moet leren. Er zijn zelfs boeken over geschreven!”, zegt ze enthousiast. “Wist je dat er supertalenten zijn die zelfs geen professioneel muzikant worden omdat het té veel stress bezorgt?”

 

Lena denkt terug aan haar auditie: “Het is heel speciaal om een auditie te doen en als je dan te horen krijgt dat je geselecteerd bent… Ik was door het dolle heen. Ik kan het niet beschrijven, hoe ik me toen voelde. Maar het is een bevestiging van wie je bent, dus ik ben er ontzettend trots op.”

 

De juiste plaats

 

“Voor mij gaat het echt om de harmonie binnen de muziek. Zonder woorden begrijpen we elkaar en vullen we elkaar aan door samen te musiceren. Dat is voor mij het leukste aan de job: dat gezamenlijke gebeuren met alle neuzen in dezelfde richting. Ik heb hier echt wel mijn plaatsje gevonden.”

 

Binnenkort neemt Lena deel aan de audities voor solist klein klarinet, oftewel de es-klarinet. “Uiteraard hebben we best veel doorgroeimogelijkheden, maar als ik dat nog kan bereiken, dan ben ik echt intens gelukkig.” Wel Lena, we wensen je veel succes!

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert