Leveringen nieuw veldhospitaal gestart

De leveringen voor het nieuwe Role 2 Enhanced veldhospitaal dat Defensie in 2020 heeft aangekocht, zijn gestart. In december kwamen de eerste modules van het nieuwe vlaggenschip van de Medische Component aan bij het 5 Element voor Medische Interventie (5 EMI) in Nijvel.

 

België beschikte in het verleden al over een veldhospitaal, een zogenaamde een Role 2. Dat werd onder andere ingezet in 2006 en 2008 ingezet in Tibnin, tijdens de VN-missie BELUFIL in Libanon. Later werden modules ervan afzonderlijk ingezet tijdens verschillende nationale en internationale oefeningen. Het Belgische veldhospitaal had echter zijn levensduur bereikt.

 

Daarom lanceerde Defensie op 9 november 2018 een overheidsopdracht voor de aankoop van een nieuw veldhospitaal. Die werd op 2 november gegund aan het Frans-Engelse consortium Utilis – G3S. Een maand later, in december, begonnen de leveringen aan het 5 EMI. Sindsdien rijdt er in de kazerne van Nijvel wekelijks een vrachtwagen binnen vol tenten en medisch materiaal dat afgeladen, geïnventariseerd en gestockeerd moet worden.

 

België kocht niet zomaar een Role 2, het kocht een Role 2 Extended, een uitgebreid veldhospitaal dus. Edouard Perin, projectverantwoordelijke voor Utilis, legt uit: “Een Role 2 Extended beschikt over verschillende complete modules: chirurgie, intensieve zorgen, anesthesie, noem maar op. Voor het Belgisch project betekent dat een hospitaal van in totaal 73 tenten dat, wanneer volledig opgesteld, een terrein inneemt van zo’n tweeënhalve voetbalvelden. Om je een idee te geven, dit veldhospitaal heeft dezelfde capaciteit als een ziekenhuis in een stad van vijftig- tot honderdduizend inwoners.”

 

“We hebben een veldhospitaal nodig om optimale medische zorgen te kunnen garanderen voor onze militairen in operatie”, zegt kapitein-apotheker François Dellis, een van de verantwoordelijken voor het project. “We moeten hen medische zorg kunnen verlenen die niet of zo weinig mogelijk verschilt van de zorg die ze in België zouden krijgen. Daarom hebben we het meest moderne materiaal aangekocht, dat aan de hoogste medische eisen voldoet. Het enige verschil met de apparatuur die je in een normaal ziekenhuis zou vinden, is dat onze versies veel robuuster zijn. Dat is nodig omdat ze ingezet zullen worden in het buitenland in moeilijke omstandigheden en in extreme temperaturen en klimaten.”

 

De leveringen in Nijvel zullen doorgaan tot eind februari – begin maart 2021. Daarna beginnen de opleidingen en trainingen van het personeel. In de loop van 2022 moet het veldhospitaal zijn initiële operationele capaciteit bereiken.

Stijn Verboven

Defensie

Defensie