Litouwen: de terugkeer van de loopgraven

In de buurt van Rukla, Litouwen, bootst het 4e Bataljon Genie de omstandigheden na van de oorlog die zo’n 800 kilometer verderop in Oekraïne wordt gevoerd. In samenwerking met de Nederlandse 112e Pantsergeniecompagnie bouwen de gevechtsingenieurs een waar labyrint van gangen en observatieposten. Hierdoor zullen de infanterietroepen kunnen trainen in een heus loopgrachtencomplex.

 

Een Nederlands peloton graaft 250 meter loopgraven door de bomen. Verstevigde shelters zijn voorzien voor het opstellen van machinegeweren. Even verderop spotten we een gigantische gracht, gevolgd door een heuvel met dikke prikkeldraad. Een Belgisch peloton van de gevechtsgenie is er aan het werk. In diezelfde zone zien we ook driehoekige anti-tankobstakels en verschillende observatieposten staan die je terug de tijd in katapulteren. Het zou het decor voor een historische film kunnen zijn.

 

Nieuwe realiteit

 

Maar deze impressionante graafwerken zijn geen toeval. De militairen van de multinationale battlegroup in Litouwen passen hun trainingsmethoden gewoon aan aan de Oekraïense realiteit. En daar speelt het conflict zich af in loopgrachten.

 

“Waar we voorheen tijdens opdrachten eerder geconfronteerd werden met geïmproviseerde bommen en ander explosief materiaal, keren we nu precies terug in de tijd,” vertelt Adrien, commandant van het peloton gevechtsgenie. “Het is een vreemde mix van oude en nieuwe technieken, aangezien we de ‘klassieke’ loopgrachten ook moeten kunnen onttrekken aan het zicht van de hypermoderne drones en andere observatietechnieken die kenmerkend zijn voor het Russisch-Oekraïense conflict.”

 

De genie: polyvalente katalysator van de infanterie

 

“Wij drijven de vijand naar een zone waar hij kan worden uitgeschakeld,” vertelt Adrien verder. “Tijdens een gevecht kopen onze obstakels vooral tijd voor onze troepen zodat ze zich kunnen voorbereiden of aanpassen aan de situatie.”

 

Adrien is fier op zijn team, dat zich vier dagen al uit de naad werkt. Het is een mix van jonge soldaten en ervaren militairen met een schat aan kennis. “Mijn mannen en vrouwen zijn super polyvalent. Geen enkel obstakel kent geheimen voor hen. Bovendien tellen onze genietroepen gevechtsvoertuigen en lichte machinegeweren. Op die manier vullen we de infanterietroepen perfect aan.”

 

Voor 6 maanden

 

Het 4e Bataljon Genie maakt deel uit van het Belgische detachement dat sinds begin augustus present tekent in Litouwen. Onder de multinationale vlag van de NATO (Forward Land Forces) dragen ze bij aan de versterking van de NAVO-oostflanken. Ze blijven er nog een vijftal maanden aan het werk en vallen, samen met heel wat andere steuneenheden, onder het commando van het Bataljon 12/13 Linie.

PAO FLF LTU

PAO FLF LTU