Triatlon: Europese gouden medaille voor Louis Naeyaert, de brandweerman van de 10e Tactische Wing

De 27-jarige militaire brandweerman Louis Naeyaert zorgde dit weekend voor een verrassing door de Europese kampioenschappen triatlon in Menen te winnen. Defensie mag trots zijn, vooral omdat Noah Servais, een topsporter van Defensie, even eerder Europees goud had gewonnen in de ‘aquatlon’, een onderdeel waarbij zwemmen en hardlopen worden gecombineerd.

 

Zestien jaar geleden won een andere Belg de Europese titel, ook in eigen land: Frederik Van Lierde. Hij was een van de grondleggers van het organiseren van opnieuw een Europees Kampioenschap (EK) in eigen land, wat leidde tot een droomscenario.

 

Van brandweerman tot Europese held

 

Het doel van de eerste soldaat Louis Naeyaert op het EK was het behalen van een plaats in de top tien. Een top vijf zou geweldig zijn geweest, een podiumplaats gewoon fenomenaal. Van goud had hij nooit durven dromen. Dit weekend in Menen bewees hij echter dat er niets mis is met een beetje dromen, integendeel.

 

Zondag namen de Belgische triatleten de leiding in de middellangeafstand triatlon voor mannen, het slotevenement van de multisportkampioenschappen van de Europese Triatlon Federatie (ETU).

Naeyaert finishte a 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen in 3u45:47.

 

Als vast lid van de nationale militaire triatlonploeg toonde Louis eerder al dat hij een talentvolle triatleet mag genoemd worden. Maar na ‘de race van zijn leven’ mag hij zich een jaar lang uitroepen tot Europees kampioen bij de elite, de groten van de triatlon. Op de triatlon halve afstand stond er zondag geen maat op de brandweerman die actief is binnen de 10de Tactische Wing van de Luchtcomponent.

 

Hij was nog volop aan het nagenieten van zijn zege toen hij ook Defensie in verband bracht met zijn succes:

“Dat Defensie een grote hulp is bij het combineren van mijn job met topsport is meer dan een understatement. Dankzij de stages met de militaire triatlonploeg kan ik me af en toe volledig focussen op de nodige trainingen. Maar ook mijn collega’s van de 10e Wing verdienen een speciale vermelding. Tijdens mijn job is het soms een kwestie van geven en nemen… Aangezien mijn collega’s soms enkele taken van mij overnemen wanneer ik op stage ben, is het feit dat ik hun deze gouden medaille kan geven dubbel zo bevredigend.”

 

Meer goud…

 

Ook topsporter en triatleet Noah Servais won goud voor Defensie door vrijdag het Europese Kampioenschap aquathlon te winnen. Deze discipline omvat zwemmen en hardlopen en Noah slaagde met vlag en wimpel.

 

“Topsportcoördinator Frederik Van Lierde vroeg me persoonlijk om deel te nemen aan het event, dus de beslissing om naar Menen af te zakken was snel genomen”, aldus Noah. “Deze aquathlon paste perfect in mijn voorbereiding op de belangrijke triatlonwedstrijden die dit jaar nog komen. Een gouden medaille is het perfecte geschenk die ik aan Defensie kan geven voor de kans die zij me boden.”

 

En nog meer goud…

 

De nationale militaire triatlonploeg mocht ook juichen voor de aquabike. Na het fietsen en lopen kwam onderluitenant Inès Mommen als eerste over de finish binnen haar leeftijdscategorie en mocht zo ook het Europese goud in ontvangst nemen. Een geslaagd weekend dus voor de militaire triatleten die eerder dit jaar ook al garant stonden voor titels en medailles op het Wereldkampioenschap van de Conseil International du Sport Militaire (CISM) in Brive, Frankrijk.

Gert-Jan D’haene

David Pintens & Gert-Jan D‘haene