Luchtcomponent zet volop in op rekrutering

Een beperkt aantal jongeren kan tijdens de maanden januari, februari en maart elke woensdagnamiddag, op een covidveilige manier kennismaken met de verschillende beroepen die de luchtmacht van de toekomst te bieden heeft. Dat gebeurt aan de hand van informatiebooths en een persoonlijk gesprek met jonge militairen en active recruters. De Luchtcomponent is voor de gelegenheid neergestreken in de gebouwen van DronePort in Sint-Truiden.

 

“In de zomer van 2028 zal de volledige vloot van onze Belgische Luchtcomponent vernieuwd zijn. Om al die nieuwe, ultramoderne en hoogtechnologische wapensystemen te gebruiken en te onderhouden zijn we dringend op zoek naar jonge, gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers.” Met die zin opent commandant Kurt Verwilligen op woensdag 13 januari 2021 zijn betoog wanneer hij de jongeren toesprak die deelnamen aan de jobdag voor vliegtuigtechnici van de luchtmacht.

 

Kurt Verwilligen is officier en op de staf van de Luchtcomponent verantwoordelijk voor de afdeling communicatie en mediarelaties bij de divisie Publieke Relaties. “De zomer van 2028 lijkt misschien nog veraf maar alvorens het volledige opleidingstraject afgelegd is, zijn er al snel twee à drie jaar voorbij. Bovendien zullen de eerste piloten en technici hun opleiding op de nieuwe wapensystemen bij de constructeur volgen. Voor de F-35A en de MQ-9B is dit in de Verenigde Staten van Amerika.”

 

“De eerste F-35A gevechtsvliegtuigen zijn gepland om in 2025 naar hun thuisbasis Florennes in België te komen. Voor het nieuwe dronesysteem MQ-9B SkyGuardian is dit al in 2023. Als je snel een eenvoudig rekensommetje maakt dan besef je dat je die jongeren vandaag nodig hebt”, gaat Kurt verder. Intussen laat hij in de inkomhal de aanwezige jongeren kennismaken met de twee toekomstige wapensystemen bij een infostand die voorzien is van maquettes en uitrustingen.

 

Na die korte kennismaking geeft luitenant-kolonel Jan Roosen de geïnteresseerden een briefing die hen van A tot Z onderdompelt in de opleiding en de mogelijkheden van vliegtuigtechnici bij de Luchtcomponent. Na die briefing is het opnieuw aan Kurt om de mogelijke kandidaten mee te nemen naar een tentoonstelling in de vliegtuigloods waar ze in detail kennismaken met de luchtmacht van de toekomst. Die toekomst is vandaag al volop aan de gang door de komst van de NH90-helikopters en het A400M-transportvliegtuig.

 

Aan het einde van de rondleiding op de tentoonstelling krijgen de jongeren de kans om een persoonlijk gesprek aan te gaan met enkele jonge, net afgestudeerde, vliegtuigtechnici die al hun eerste stappen in een operationele eenheid gezet hebben. Als afsluiter kunnen ze bij een vertegenwoordiger van de aanwezige informatiecentra van Defensie de nodige afspraken maken.

 

Wie zijn kans nog wil wagen, kan nog tot midden maart, via inschrijving, terecht op de verschillende jobdagen in Sint-Truiden en de gespecialiseerde jobdagen op de luchtmachtbasissen van Bevekom en Melsbroek. Vanaf april trekt de pop-uptentoonstelling voor een paar maand richting de luchtmachtbasis van Florennes om in de grote vakantie opnieuw voor het grote publiek opgesteld te worden op de terreinen van de basis van Koksijde.

 

Voor meer info betreffende de jobdagen kan je terecht in onze Defensieagenda of op de sociale media van onze Belgische Luchtcomponent.

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck