NS50-radar voor de volgende generatie mijnenbestrijdingsvaartuigen

De marines van België en Nederland vertrouwen op Thales, Naval Group en de Kership-scheepswerf om de 12 volgende schepen van de generatie Mine Counter Measures Vessels (MCMV) uit te rusten met NS50-radars voor lucht- en oppervlaktesurveillance met vuurcontrolemogelijkheden.

 

De NS50 biedt voor het eerst een volledig en superieur niveau van zelfbescherming tegen lucht- en oppervlaktedreigingen voor deze categorie van mijnenbestrijdingsschepen. De NS50 is een strategische keuze voor kleine tot middelgrote vaartuigen en biedt een dubbele functie: lucht- en oppervlaktesurveillance en vuurcontrolemogelijkheden.

 

De aard van de dreigingen waarmee de marine wordt geconfronteerd is nog nooit zo gevarieerd en uitdagend geweest: variërend van de volgende generatie anti-scheepsraketten, gerobotiseerde oorlogsvoering en clusteraanvallen, tot elektronische oorlogsvoering en stoorzenders.

 

De marine moet ook tegelijkertijd opereren in een conventionele, asymmetrische en hybride bedreigingsomgeving. De tijd en de kwaliteit van de informatie die een schip en zijn bemanning moeten ontvangen en verwerken zijn van cruciaal belang voor deze nieuwe reeks van onvoorspelbare gelijktijdige dreigingen.

 

De nieuwe radar zorgt voor een maximale tijd op het doel om de dreiging te evalueren en tegenmaatregelen te nemen. Hierdoor ontstaat een nauwkeurig beeld van de situatie in de omgeving om het schip te beveiligen en de eigen geallieerde strijdkrachten te beschermen.

 

De NS50 is ’s werelds meest compacte en betaalbare 4D multifunctionele marineradar op de markt. Hij biedt superieure prestaties bij het detecteren, volgen en classificeren van lucht- en oppervlaktedreigingen. Bovendien krijgt het schip de zeer nauwkeurige 4D informatie die nodig is voor een snelle doelwitregistratie met korte-afstandsvuur-en-vergeet-raketsystemen (fire and forget) aan het oppervlak, en vuurbestrijdingsmogelijkheden voor artillerie aan boord om oppervlaktedoelwitten tegen te gaan. Het kan zich verdedigen tegen UAV’s (unmanned aerial vehicles), laag en traag vliegend objecten en oppervlaktedoelwitten. De radar is bijzonder effectief in combinatie met wapens van klein en middelgroot kaliber.

 

De NS50 is een volledig software-gedefinieerde sensor en heeft een modulaire en schaalbare hardware-architectuur, waardoor hij even geschikt is om op vele soorten platformen te instaleren. Geen enkele andere radar in deze klasse biedt de flexibiliteit en het bereik van de mogelijkheden van de NS50, vergelijkbaar met die van grotere schepen. Het volledig digitale ontwerp maakt upgrades altijd en overal mogelijk, met eenvoudige software-aanpassingen om nieuwe functies op te nemen. De NS50 voldoet volledig aan de hedendaagse eisen op het gebied van cybersecurity.

DG MR – Thales

Thales