Luchtmachtbasis Bevekom verwelkomt 5000 bezoekers

Op woensdag 6 april opende de vliegbasis van Bevekom haar deuren voor de “Beauvechain Air Base Day”, een luchtvaartevenement voor het grote publiek. Gedurende dit evenement konden de 5000 aanwezige bezoekers de vliegtuigen en helikopters, evenals verschillende eenheden van Defensie bewonderen.

 

“Het doel van dit evenement is om de verschillende toestellen en eenheden van onze eigen vliegbasis, alsook de toestellen van onze Belgische Luchtmacht uitgebreid voor te stellen. Bovendien willen we ook de militaire eenheden en civiele entiteiten waar we dagelijks mee samenwerken in de kijker zetten” zegt kolonel vlieger Jean-Didier Vandezande, korpsoverste van de vliegbasis van Bevekom.

 

Tussen 10u00 en 17u00 kon het publiek doorlopend verschillende standen bezoeken en de tentoongestelde capaciteiten bewonderen. Verschillende vliegtuigen en helikopters zoals de F-16, de A-109, de NH90 evenals een Emb-131 Xingu, het Franse opleidingsvliegtuig voor transportpiloten, konden in de Static Display van dichtbij bekeken worden.

 

Op geregelde tijdstippen werd het publiek verrast met vliegdemonstraties van het A109 demoteam “Razzle Blades” en het SF260 formatieteam “Red Devils”. Maar ook een overvlucht van de reusachtige A400M, een low approach van de A330 MRTT, evenals enkele indrukwekkende maneuvers van het F-16 gevechtsvliegtuig mochten in het programma niet ontbreken.

 

Het neusje van de zalm werd tentoongesteld door twee NH90 TTH-helikopters die een carogsling en fastrope demonstreerden in samenwerking met de eenheden van het Special Operations Regiment van de Landcomponent.

 

“Het evenement is vooral gericht op jongeren die geïnteresseerd zijn in luchtvaart en/of in een loopbaan bij Defensie. Voor de vliegtuigen en technologie van morgen hebben we de jongeren van vandaag hard nodig!

 

“Tenslotte willen we ook de omwonenden van de vliegbasis ontmoeten. Onze buren horen en zien ons dagelijks overvliegen. Meestal overdag, maar soms ook ‘s nachts. Het is belangrijk dat we onze contacten en een goednabuurschap onderhouden. We wensen nu eenmaal de band tussen Defensie en de Natie te versterken” besluit een tevreden korpsoverste.

Jozef Vanden Broeck

COMOPSAIR - IPR