Man of Steel: schietvaardigheid op de proef gesteld

Zoveel mogelijk doelwitten treffen op een zo kort mogelijke tijd in een uitdagende setting: dat is het doel van de internationale militaire schietwedstrijd Man of Steel, georganiseerd door het 3de Bataljon Parachutisten (3 Para). Zo’n honderdtwintig deelnemers uit vijf verschillende landen streden van 25 tot 27 juni in het kamp Beverlo in Leopoldsburg om de felbegeerde eerste plaats.

 

In de compound vindt een ontploffing plaats. Enkele minuten later word je wakker met je rug op de grond. Met alleen één pistool om mee te vechten.

 

Realistische scenario’s

 

Dit is maar een van de vijf scenario’s waarmee de deelnemers worden geconfronteerd tijdens Man of Steel, dat sinds 2013 jaarlijks in Leopoldsburg wordt georganiseerd. Elke schietstand simuleert een realistische, hedendaagse setting die telkens verschillende competenties vereist. “Zo kunnen de deelnemers zich beter inleven in de gevechtssituatie”, vertelt Fons van 3 Para.

 

Afwisselend met hun aanvalsgeweer en hun pistool moeten de vierentwintig teams van vijf personen op verschillende formaten doelwitten vuren. Snelheid, precisie en wapenbeheersing zijn daarbij essentieel. “We willen hier geen goede schutters maken, maar goede vechters die ook in heel moeilijke omstandigheden nog correct schieten”, vertelt hij.

 

Vergelijken met partnereenheden

 

“We trekken continu lessen uit de scenario’s”, legt de Korpscommandant van 3 Para, Luitenant-kolonel Patrick Winnepenninckx, uit. “Granaatwerpen is een onderdeel van de militaire initiatiefase, maar doorheen het jaar wordt dat onvoldoende getraind. Daarnaast merken we dat we een zeer goed niveau halen wat betreft vuren met het aanvalswapen SCAR, maar dat er marge voor verbetering is voor het pistool.”

 

Man of Steel is dus niet alleen een waardevolle training voor de schietexpertise van de paracommando’s, de wedstrijd dient ook om de vaardigheden van partnereenheden te vergelijken. Naast de verschillende eenheden binnen het Special Operations Regiment nemen ook speciale interventie-eenheden van de politiediensten uit Brussel, Gent, Antwerpen en Turnhout deel. Ervaren teams uit de Verenigde Staten, Litouwen, Nederland en Duitsland zakken voor de gelegenheid ook af naar Leopoldsburg.

Operationaliteit blijven verbeteren

 

Met zoveel verschillende aanwezige stakeholders en partners van de Special Operations is Man Of Steel de ideale gelegenheid om onderling ideeën uit te wisselen op vlak van technieken, tactieken, procedures en materiaal. “Het laat ons ook toe om onze operationele behoeften, zoals trainingsmogelijkheden, terug te koppelen naar de Defensiestaf”, besluit de kolonel. “De bedoeling is om het niveau en de operationaliteit van onze mensen te blijven verbeteren.”

 

Dat onze paracommando’s steeds tot het uiterste gaan, werd nogmaals bewezen tijdens de prijsuitreiking. De overwinning van deze tiende editie van de Man Of Steel ging naar Team 1 van de 22ste Compagnie van 3 Para. Proficiat!

Wilge Decraene

Gert-Jan D’haene

Clint Soete