Oefening MjØlner 2022: Fregat Leopold I traint boven de poolcirkel

Het fregat Leopold I nam de voorbije week deel aan de internationale oefening “MjØlner 2022” voor de Noorse kust. De focus lag op het vuren met heel wat verschillende wapensystemen en de interne training van de bemanning bij o.a. brand, technische pannes of medische problemen. Zo’n 156 mensen waren mee aan boord: van bakker tot veiligheidsofficier, van technicus tot air controller.

 

De oefening MjØlner, letterlijk ‘de Hamer van de Noorse god Thor’, speelde zich af in het Hoge Noorden nabij de Noorse range Andoya Space Defence en vindt telkens op een even jaartal plaats. Dit jaar waren ook Deense, Nederlandse, Duitse en Noorse marineschepen op de oefening aanwezig.

 

Deze verschillende landen hielden tegelijkertijd lanceringsoefeningen in een tactisch scenario dat de werkelijkheid zoveel mogelijk benaderde. De Leopold I bevond zich in de vloot die opereerde als task group. Tijdens het fictieve scenario kwam er vooral luchtdreiging en dreiging van vijandelijke schepen. Heel wat verschillende wapensystemen passeerden de revue, zoals de NATO Seasparrow missiles, het kanon en de goalkeeper (een automatisch verdedigingswapen). Klap op de vuurpijl was de primeur, het afvuren van de Harpoon Block 2 missile, en de eerste samenwerking met Belgische spotters die vanop een eilandje doelsaanduidingen gaven voor het vuren.

 

Non-stop

Tijdens de oefening werd het levensritme aan boord volledig omgedraaid. Zowel op het niveau van techniek als op het personeelsniveau moest alles op punt staan.

 

“Het is een jonge bemanning, dus ze moeten altijd klaar zijn om het volledige plaatje te kunnen beheersen. Alles moet non-stop draaien, net zoals in de realiteit. Ze kennen alle procedures, maar na een tijdje word je moe. Toch moet je steeds de focus behouden,” aldus commandant Colonval die het schip aanvoert.

 

De uitdagende scenario’s en omstandigheden vereisen een grondige voorbereiding voor iedereen aan boord. “Het waren zware voorbereidingsweken voor de bemanning. Ik heb het schip echt ‘gepusht” tot een hoog niveau, hoger dan vereist, om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. En dat werpt nu zijn vruchten af,” vertelt Colonval.

 

Verwacht het onverwachte

Ook in de commandocentrale heerst een gevoel van opperste concentratie. Daar gebeurt namelijk de elektronische oorlogsvoering: beeldopbouw, de sensoren, positie van het schip… In de donkere kamer wordt alles in gereedheid gebracht voor de lancering van de verschillende wapensystemen.

 

Verschillend van andere oefeningen op zee is dat de scheepsbemanning grotendeels niet op de hoogte was van wat er exact zou gebeuren. “Als alles op voorhand gekend is, dan wordt het ‘een lijstje’ waar bijna niets kan misgaan. Het onverwachte leunt goed aan bij de effectieve oorlogsvoering, waarbij je ook niet weet wat de vijand gaat doen of wat er jouw richting uitkomt,” aldus Robby Clerinx van het Maritime Warfare Center in Den Helder.

 

Na een uitdagende week op de Noorse range viel op 13 mei het doek over een geslaagde trainingsperiode nabij de Arctische cirkel. De Leopold maakt zich weldra op voor haar volgende missie, maar eerst volgt op 18 mei nog de Vlootparade in Antwerpen voor het 75- jarig bestaan van de Marine.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon

Damien Van Laethem