Marinekazerne Bootsman Jonsen in de steigers met duurzame energie

Defensie zet in op haar infrastructuur. In de marinekazerne Bootsman Jonsen (Oostende) zijn er volop infrastructuurwerken aan de gang. Naast een volledige herstructurering van het kwartier wordt ook het NAC Naval Mine Warfare Training Center (NAC NMWTC) gebouwd dat zal dienen voor de huisvesting van de toekomstige rMCM-simulator.

 

Korvetkapitein Bellemans Michel (DGMR C&I/Infra – ProjO.) is projectofficier voor grote infrawerken van de Marine. Hij legt uit: “Het kwartier in Oostende wordt volledig geherstructureerd zodat op termijn alle opleidingen van de Marine gecentraliseerd worden. Dit houdt in dat een aantal bestaande gebouwen worden afgebroken of gerenoveerd en dat er ook nieuwbouw geplaatst wordt.”

 

NAC Naval Mine Warfare Training Center

 

Een van die nieuwe gebouwen is het NAC Naval Mine Warfare Training Center (NAC NMWTC). In het kader van de vernieuwing van de mijnenbestrijdingscapaciteit zal de Marine met het stand-off principe werken. De toekomstige gespecialiseerde mijnenbestrijdingsschepen zijn de eerste met de mogelijkheid om een combinatie van oppervlakte-, onderwater- en luchtdrones aan boord te nemen en te lanceren of ermee te vliegen. Het moederschip zelf blijft uit de gevarenzone. De mijnbestrijdingsvaartuigen zullen gebruik maken van een volledig robot gestuurd systeem voor de detectie, classificatie en neutralisatie van mijnen.

De onbemande systemen vormen dus de spil van het toekomstige rMCM-systeem. Alvorens over te stappen op een nieuw mijnenbestrijdingsconcept, moeten veel operaties in verband met handling, multi-machinemanagement en besturing opnieuw bekeken worden.

Het NAC NMWTC-gebouw zal dienen voor de huisvesting van de toekomstige rMCM-simulator (renovatie Mine Countermeasures). De simulator is gericht op alle fasen van het opleidings- en trainingsproces van de bemanning en wordt gebruikt voor zowel de opleiding (ontwikkeling/uitbreiding van MCM-expertise) als voor de bijscholing van de operatoren in dienst.

 

Duurzame energie

“In samenwerking met de constructeur hebben we besloten om voor het NAC NMWTC een houtskelet te bouwen.” Houtskeletbouw heeft heel wat voordelen: De bouwtijd is aanzienlijk korter dan in de traditionele bouw. Het isoleert beter en het is meer luchtdicht.

Hout is niet alleen energie-efficiënt maar is in vergelijking met andere bouwmaterialen ook CO2-neutraal. Bomen nemen hun hele leven lang CO2 op uit de atmosfeer en dit wordt levenslang in het hout opgeslagen. “Voor de energieproductie worden zonnepanelen gebruikt. In het kader van de hemelwaterrichtlijn zullen we zoveel mogelijk water opvangen.

 

Primeur

“Het kwartier Bootsman Jonsen zal het eerste kwartier zijn, dankzij het project Beauvent (een uitbreiding van het netwerk in Oostende), dat haar gebouwen verwarmt met recuperatiewarmte van de verbrandingsoven in Oostende. Dat is een primeur binnen Defensie.” Door de marinekazerne aan te sluiten op het warmtenet kan de verwarming op basis van fossiele brandstoffen afgesloten worden. Dit betekent dat er geen extra CO2 meer uitgestoten wordt om het kwartier te verwarmen. Daarnaast zal er een structurele kostenbesparing zijn op de energiefactuur en vallen de jaarlijkse onderhoudskosten voor de verwarmingsinstallatie volledig weg.

 

Een open kwartier

“We gaan een modern kwartier met nieuwe technieken tegemoet. Alle faciliteiten zullen aanwezig zijn om op een goede en comfortabele manier te leven, te werken en opgeleid te worden. We beogen een maximale integratie van het kwartier met de omgeving. Zo kan er een wisselwerking ontstaan met de buurtbewoners en mensen die er werken en naar school gaan, een ‘open kwartier’ als het ware.

Op vlak van mobiliteit zijn er ook meer mogelijkheden: het kwartier is dicht bij het stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het is bereikbaar met de fiets en er zijn vlotte bus- en treinverbindingen.”

 

De vooruitzichten

Het einde van de constructie van het NAC Naval Mine Warfare Training Center-gebouw is voorzien in het najaar 2023. De simulator volgt later. De volledige herstructurering van het kwartier zal nog tot 2030 duren.

Joni De Boever

Jorn Urbain