Het Brandwondencentrum ten dienste van de bevolking

Het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid is nog steeds, al meer dan 40 jaar, de plek bij uitstek voor de cruciale specialiteiten van Defensie ten dienste van de bevolking. Een reportage.

 

Op de vijfde verdieping van het Militair Hospitaal vindt men de infrastructuur en de organisatie van het Brandwondencentrum en er springt meteen iets in het oog: de kalmte die er heerst in de gangen. Er is nochtans geen gebrek aan patiënten op de dienst, maar wie komt er zoal op de dienst terecht?

 

Kinderen, arbeiders, slachtoffers van een ongeval

 

“Het profiel van ons patiëntenbestand is gevarieerd: we hebben zeer jonge kinderen (tussen 1 tot 3 jaar over het algemeen), slachtoffers van ongevallen thuis, maar we hebben ook arbeiders, slachtoffers van een werkongeval of ook mensen met psychiatrische problemen of verslavingsproblematiek die leven in armoede,” legt dokter-kolonel Bart Vanderheyden, chirurg en chef van het departement ‘hospitalisatie’.

, uit. Niet al onze patiënten komen uit België, we verwelkomen ook andere nationaliteiten: Fransen, Nederlanders, Roemenen en we hebben recent ook gewonde Oekraïners uit conflictgebied verwelkomd. »

De patiënten zijn dikwijls zwaar getroffen. Het gaat regelmatig om mensen met polytrauma’s die breuken of letsels hebben, bovenop hun brandwonden. Wanneer patiënten met ernstige verwondingen binnenkomen, worden ze verdoofd of in  kunstmatige coma geplaatst op de dienst intensieve zorgen om de pijn te verlichten.

 

BABI – Belgian Association for Burn Injuries

 

“Ons centrum is verantwoordelijk voor het rampenplan BABI (Belgian Association for Burn Injuries)”, benadrukt coordinator Patrick Persoons. “We zijn aangeduid om brandwondenslachtoffers te plaatsen in de verschillende competentiecentra op ons nationaal grondgebied. We zijn constant in ‘real time’ op de hoogte van het aantal beschikbare bedden in alle brandwondencentra in België. Dit was bijvoorbeeld enorm waardevol tijdens de aanslagen of bij de brand in de discotheek Colectiv in Roemenië.”

 

De kracht van multidisciplinariteit

 

Verwondingen zoals brandwonden vereisen dikwijls gespecialiseerde zorg door specialisten. Met zijn 108 verplegers, 12 kinesisten, anesthesisten, chirurgen, psychologen, sociaal assistenten, ambulanciers en zelfs gespecialiseerd schoonmaakpersoneel, kan het centrum rekenen op een mooie waaier aan multidisciplinariteit, die tegelijkertijd de sterkte is van het centrum, benadrukt dokter-kolonel Bart Vanderheyden.

 

Met een capaciteit van 25 bedden, kan het Brandwondencentrum opgedeeld worden in 7 departementen: intensieve zorgen, medium care, ambulante zorgen, de operatiezaal, de dagkliniek, kinesitherapie/ergotherapie en de psychosociale cel.

 

“ Momenteel bestaat het personeel van onze dienst voor 85 procent uit militairen, vaak verpleegkundigen aangeworven op diploma. 15 procent zijn burgers,” legt coordinator van de verpleegkundige zorg Patrick Persoons uit.

 

Praktijkervaring opdoen en het ontwikkelen van medische vaardigheden is cruciaal want bovenop het helpen van de Belgische bevolking, wordt het medisch militair personeel ingezet voor conflicten en worden ze dus geconfronteerd met dit type verwondingen zowel bij militairen als bij burgerslachtoffers.”

 

Het leven nadien

 

Eenmaal dat de letsels behandeld zijn, moet men rekening houden met wat erna komt, het nieuwe leven van de patiënten met de gevolgen die de blessures met zich meebrengen. Zo wordt ook het belang van elke specialiteit duidelijk, want naast het medisch technisch aspect zoals chirurgie, spelen ook de kinesisten een cruciale rol voor het herstel van de mobiliteit van de patiënt.

 

Ook de psychologen werken samen aan het nieuwe zelfbeeld en aan de verwerking van de schok na zo’n ongeluk. Commandant Cindy Schaeffer werkt al zes jaar op de dienst en vertelt: “We begeleiden hen op sociaal en psychologisch vlak tijdens hun verblijf bij ons, maar de meerderheid van de tijd komen ze niet van Brussel of zelfs niet van België.  Vanaf dat moment beginnen we met het genezingsproces, maar we moeten hen vervolgens doorverwijzen naar andere diensten zoals bijvoorbeeld een revalidatiecentrum om de continuïteit van de fysieke, sociale en psychologische zorg te kunnen verzekeren.”

 

Door het werk van het Brandwondencentrum, komt het belang van interdisciplinariteit naar voren. Dit is een belangrijke waarde voor het werk bij Defensie. Het centrum is een belangrijke speler, nationaal en internationaal om de verschillende medische en militaire capaciteiten van Defensie in de verf te zetten.

 

Meer weten over het Centrum?

Bezoek de website: Militair Hospitaal (hopitalmilitaire.be)

Aude Del Tedesco

Adrien Muylaert