Marten Van Riel op zucht van olympische medaille

De voorbije 24 uur kwamen twee topsporters van Defensie in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Triatleet Marten Van Riel deed lang mee voor de medailles maar bleek uiteindelijke de ‘best of the rest’ met een knappe vierde plaats. Mountainbiker Jens Schuermans kwam als achttiende over de meet.

 

Voor Marten Van Riel leek hetzelfde scenario als vijf jaar geleden in Rio zich te voltrekken. Na het zwemmen ontstond een kleine kopgroep waarin onze landgenoot duidelijk een van de sterkste mannen was. Het initiatief loonde helaas niet en halverwege het fietsen kwam een groot pak samen. Marten zette vanaf dan alles op het lopen. Daarin was hij nooit weg te slaan uit de kop van de wedstrijd. Wanneer de beslissende versnelling viel, bleken drie atleten echter net te sterk voor hem.

 

Na een zesde plaats in Rio moet Marten zich nu met een vierde plaats tevredenstellen. Ook al kwam hij voor eremetaal, toch kan onze topsporter op een erg mooie wedstrijd terugblikken. Daarin toonde hij andermaal bij de beste triatleten van de wereld te behoren.

 

Jens Schuermans eindigde achttiende in de slopende mountainbikerace. Net zoals topfavoriet Mathieu van der Poel kwam ook Jens onzacht met de grond in aanraking. De valpartij hield hem echter niet tegen en onze militair bleef tot het bittere einde doorzetten. Na een moeilijk jaar met blessureleed rechtte Jens de rug op het grootste toneel ter wereld, een prestatie waarop hij trots mag zijn.

 

Over enkele dagen komen Toma Nikiforov (judo) en Elke Vanhoof (BMX) in actie. Ook in de team relay triatlon komt Marten Van Riel later deze week nog eens aan de bak.

Gert-Jan D'haene

World Triathlon – archief