Medische Component helpt bij nationale vaccinatiecampagne

Op 3 mei opent het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) zijn deuren om 100.000 mensen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vaccineren. In afwachting worden er nu al mobiele vaccinatieploegen ingezet in verscheidene vaccinatie- en zorgcentra in Vlaanderen en Wallonië.

 

De mobiele ploegen komen van de medische eenheden 2 Element voor Medische Interventie (EMI), 3 EMI, 14 Medisch Bataljon en het Competentiecentrum van de Medische Component (CC Med). Ze houden zich klaar om indien nodig de vaccinatiecentra in Vlaanderen te ondersteunen en vaccins toe te dienen in zorgcentra in Wallonië. In het kader van host nation support bieden ze ook ondersteuning aan de militairen van het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in Bergen en hun gezinnen.

 

In het militair ziekenhuis is het voormalige bloedtransfusiecentrum omgevormd tot een volwaardig vaccinatiecentrum. Het medisch en logistiek personeel van Defensie staat ten dienste van de Belgische bevolking door de nationale campagne te ondersteunen, zodat iedereen zo snel mogelijk met zijn normale leven verder kan. In afwachting daarvan blijft het MHKA brandwondenpatiënten uit heel België verzorgen als onderdeel van het BABI-plan. Het blijft ook de medische onderzoeken uitvoeren in het kader van de rekrutering en de buitenlandse operaties.

 

Op vraag van de federale overheid werkt de militaire ziekenhuisapotheek opnieuw als hub om de vaccins op te slaan en te verpakken voor een aantal Belgische gevangenissen en voor de woonzorgcentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

De hulp aan de natie blijft in deze crisisperiode een prioriteit voor Defensie. We blijven blijk geven van onze solidariteit en betrokkenheid.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon & Ritchie Sedeyn