Allerlaatste landing voor de CH13

Op 26 april is omstreeks 11 uur een C-130 Hercules geland op het vliegveld van Bevekom. Op zich niet zo opmerkelijk, behalve dat het voor dit vliegtuig de allerlaatste vlucht in zijn operationele loopbaan was. Na vele jaren trouwe dienst vindt de C-130 met staartnummer CH13 zijn definitieve thuisbasis in het Historical Centre van de 1 Wing.

 

Het War Heritage Institute (WHI) voegt dit nieuwe toestel weldra toe aan de museumcollectie. De officiële overdracht aan het WHI is gepland op vrijdag 30 april. Het instituut besloot het vliegtuig onder te brengen in het museum in Bevekom. De CH13, het enige toestel van de Belgische C-130-vloot dat bewaard zal blijven, is hier binnenkort publiek te bezichtigen.

 

Na vandaag beschikt de Belgische luchtmacht voorlopig nog over vier C-130-vrachtvliegtuigen. Die blijven nog in dienst tot eind december van dit jaar. Na vijftig jaar trouwe dienst neemt de Luchtcomponent nu afscheid van zijn C-130-vloot, die ooit twaalf toestellen telde. Op het tarmac van Melsbroek maken de C-130’s plaats voor de splinternieuwe A400M-vliegtuigen.

 

De CH13

 

Na 25.740 vlieguren schakelde de bemanning van de CH13 vandaag voor het laatst de motoren uit. Daarmee valt definitief het doek over de operationele carrière. Dit toestel diende minder lang dan de andere C-130’s. Het kwam pas twaalf jaar geleden in dienst bij onze luchtmacht, in 2009. Het had er toen al een stevige carrière opzitten als meteorologisch onderzoeksvliegtuig voor het bestuderen van orkanen. Het toestel verving de C-130 met staartnummer CH02, die onherstelbaar beschadigd raakte in een brand.

Kurt Verwilligen

Jozef Vanden Broeck