Medische Component verwelkomt nieuwe commandant

Op 24 september heette de Medische Component haar nieuwe bevelhebber welkom in het Kwartier Majoor Housiau in Peutie. Geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx gaf na zes jaar de fakkel door aan brigadegeneraal Marc Ongena.

 

Alle eenheden van de Medische Component tekenden present voor deze militaire plechtigheid, die onder leiding stond van Chef Defensie admiraal Michel Hofman. Het was de laatste keer dat het 2 Element voor Medische Interventie (2EMI) uit Leopoldsburg en het 3EMI uit Marche-en-Famenne apart opgesteld werden. Vanaf volgend jaar zullen zij samen het 23 Medische Bataljon vormen.

 

De Medische Component kwam voor grote uitdagingen te staan tijdens het zesjarig commando van Geneesheer generaal-majoor Neirinckx. Er waren onder andere de aanslagen in Brussel, de COVID-19-pandemie en de recente overstromingen. Neirinckx loofde in zijn afscheidsspeech dan ook de militairen voor hun niet-aflatende inzet. ”Er is ontzettend veel werk verricht onder mijn commando. In alle moeilijke omstandigheden deden jullie steeds je uiterste best om onze patiënten, militairen en burgers, te blijven verzorgen. Ik ben jullie erg erkentelijk. Dankzij jullie is de toekomst van de Medische Component gegarandeerd,” besloot de generaal.

 

Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen werd brigadegeneraal Ongena in plaats gesteld als zesde Commandant van de Medische Component. Hij is daarmee de eerste alumnus van de Koninklijke Militaire School (KMS) die deze functie bekleedt.

Bilitis Nijs

Peter Leduc