Medische eenheden helpen bij tijdelijke coronaopvang

Defensieminister Ludivine Dedonder bezocht op 13 november het hospitaal André Vésale in Montigny-le-Tilleul bij Charleroi. Sinds 9 november steken militairen van verscheidene medische eenheden daar de handen uit de mouwen in de tussenafdeling.

 

De Belgische ziekenhuizen kreunen nog steeds onder de instroom van coronapatiënten. Om die druk te verlichten zet Defensie al geruime tijd personeel en middelen in. De bijstand in Montigny-le-Tilleul is echter van een grotere aard. Dat kon minister Dedonder vandaag met eigen ogen aanschouwen. Met dit bezoek wil ze het aanwezige (Defensie)personeel een hart onder de riem steken.

 

Het hospitaal André Vésale heeft een noodvleugel met 26 bedden geopend voor coronapatiënten uit de provincie Henegouwen, uit te breiden tot dertig. Daarvoor worden achttien medisch geschoolde militairen ingezet, waaronder artsen, ambulanciers, een kinesist en verpleegkundigen. Defensie stelt ook drie ambulances en bijhorend personeel ter beschikking.

 

De bedoeling is dat hier patiënten arriveren die al aan het herstellen zijn van Covid-19. Sommigen herstellen niet zo snel en kunnen op deze afdeling nog aangepaste verzorging krijgen.

 

Lees meer over de inzet van Defensie tijdens de coronacrisis.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'haene