Meerdere opdrachten voor de Leopold I

Het fregat F930 Leopold I heeft op 18 februari Den Helder verlaten voor een missie van vier maanden. Het sloot zich eerst aan bij de vloot voor Clémenceau 2021, gevolgd door operatie Agénor in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz. In mei neemt de Leopold I deel aan de oefening At Sea Demo/Formidable Shield 21 in de Atlantische Oceaan en het Hoge Noorden. Daarna zet het weer koers naar Zeebrugge.

 

Clémenceau 2021

 

Tijdens deze opdracht doorkruist de Franse marine strategisch belangrijke zones. In de Middellandse Zee, de Indische Oceaan en de Perzische Golf bevordert ze de vrije scheepvaart. De Groupe Aéronavale (GAN), het eskader rond het vliegdekschip, heeft tijdens deze missie de opdracht om terrorisme te bestrijden. Ze helpt strategische plaatsen te beveiligen en te verdedigen.

 

Eind februari sloot de Leopold I zich in de Middellandse Zee aan bij het vliegdekschip Charles de Gaulle, zijn derde samenwerking met de GAN. De missie om de Charles de Gaulle te escorteren, normaal een opdracht voor Franse fregatten, was ditmaal in handen van de Leopold I, samen met de Chevalier Paul, de Provence en een onderzeeër.

 

De operationele macht werd ontplooid in de Perzische Golf en zette daar zijn vliegtuigen in om de Islamitische Staat te bestrijden. De fregatten waakten erover dat de operatie niet werd belemmerd door eenheden van de Iraanse marine of Revolutionaire Garde op afstand te houden.

 

De Leopold I stond ook in voor de missie Pedro: reddingsacties tijdens de katapultering of landing op het dek. Met zijn Alouette III-helikopter kon het fregat de veiligheid van de GAN-piloten tijdens die kritieke momenten verzekeren. Na zeven weken bij de GAN heeft de Leopold I op 9 april de Task Force 473 verlaten.

 

Af ​​en toe sluiten ook buitenlandse schepen zich bij de GAN aan. Die internationale en verbindende dimensie getuigt van het hoge niveau van operationele samenwerking en vertrouwen tussen de geallieerde marines.

 

Agénor

 

De maritieme observatie-opdracht Agénor, het militaire luik van het initiatief EMASOH, is erop gericht om de vrije scheepvaart te garanderen in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz, en tegelijkertijd de Europese en internationale economische belangen te beschermen.

 

Na zijn deelname aan de GAN heeft de Leopold I zich aangesloten bij de Guépratte, een fregat van de La Fayette-klasse. Op 11 april heeft de Leopold I deelgenomen aan een Belgisch-Franse oefening voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Met de Guépratte voerden ze luchtvaartmaneuvers uit en bevoorrading op zee (PRERAM). Beide schepen sloten hun ontmoeting af met een oefening in luchtverdediging.

 

Momenteel patrouilleert het fregat Leopold I in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz om de vrije scheepvaart te garanderen. Het recente incident in het Suezkanaal bewijst overigens het belang van een vrije scheepvaart en open maritieme lijnen voor de wereldeconomie.

 

De operationele samenwerking van Belgische en Franse schepen toont hierbij zijn waarde. De Leopold I en zijn Alouette III hebben intussen meerdere opdrachten met de Fransen volbracht.

 

At Sea Demo/Formidable Shield 21

 

Begin mei zal de Leopold I naar België terugkeren. Daar zal een NH90 de Alouette III-helikopter vervangen voor de laatste fase van de ontplooiing. Tijdens de oefening At Sea Demo/Formidable Shield 21, die plaatsvindt op de Atlantische Oceaan en in het Hoge Noorden, schiet het fregat voor het eerst een Harpoon Block III-missile af op een doelwit aan land. Dit maneuver is meteen het laatste tijdens de ontplooiing van het fregat. Op 9 juni zal het dan in Zeebrugge terugkeren.

Manon Collignon

F930 Leopold I