Tot ziens Sint-Truiden, veel succes Florennes!

Begin dit jaar konden jongeren met een passie voor militaire luchtvaart gedurende twee maanden de pop-uptentoonstelling en de jobdagen van onze Luchtcomponent ontdekken in de Drone Port in Sint-Truiden. Sinds begin april is het de beurt aan de 2 Tactische Wing in Florennes om die jobdagen te organiseren.

 

Aan de hand van een informatiesessie en een rondleiding doorheen de tentoonstelling informeert de dienst Public Relations de jongeren over de beroepen, opdrachten en vliegtuigen van de luchtmacht vandaag en morgen, want we zijn volop in transitie.

 

De ingebruikname van de stoere NH90 Caiman helikopter en de aankomst van de splinternieuwe Airbus A400M Atlas zijn hier het grootste bewijs van. De komende jaren zullen ultramoderne vliegtuigen van de vijfde generatie, de gloednieuwe F-35A Lightning II en de drone MQ-9B SkyGuardian, onze vliegende smaldelen vervoegen en de vloot moderniseren.

 

De collega’s van de informatiecentra van Defensie maken de mogelijke kandidaten wegwijs op de jobsite (https://www.mil.be/nl/werken-bij-defensie/) van Defensie en brengen een duidelijk beeld van de verschillende belangrijke stappen in de rekrutering en selectie.

 

Meer dan 200 bezoekers!

 

Tijdens de paasvakantie, de eerste twee weken van april, namen meer dan 200 nieuwsgierige en gemotiveerde jongeren deel aan de jobdagen. Ze kregen er de kans om de meer dan tachtig beroepen te ontdekken die onze luchtmacht te bieden heeft.

 

Om het geheel overzichtelijk te houden, zijn de kennismakingsdagen opgedeeld in vier hoofdcategorieën: piloten, vliegtuigtechnici, veiligheidsberoepen waaronder air traffic control (ATC), air defence control (ADC) en meteo, maar ook beveiligingsjobs bestaande uit force protection (FP) en vliegveldbrandweer.

 

Geïnteresseerden kunnen nog tot midden juni aan de jobdagen deelnemen, na reservatie via https://www.mil.be/nl/agenda/?type=event,jobDay.

 

Covid-proof

 

De tentoonstelling en de jobdagen zijn zo opgesteld dat de covidmaatregelen te allen tijde gerespecteerd worden. Aan de ingang en doorheen de tentoonstelling is hydroalcoholische gel beschikbaar, gedurende het hele bezoek moet je mond- en neusmaskers dragen, er is voldoende ventilatie en de stoelen staan op een veilige afstand van elkaar. De jobdagen zijn verdeeld in drie tijdsblokken, met groepen van maximaal vijftien personen, om het contact zo veel mogelijk te beperken.

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck