Mijnenjager Lobelia beschermt NAVO-gebied

Sinds 24 januari 22 nemen de tripartiete mijnenjager Lobelia en zijn 43 bemanningsleden deel aan een internationale militaire operatie van de NAVO. De operatie Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) is een permanente alliantievloot, die een groep schepen bijeenbrengt die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van mijnen. Daarnaast maakt de groep ook deel uit van de NATO Response Force (NRF), een snelle reactiemacht van de NAVO.

 

Intussen heeft de bemanning van de Lobelia en die van de andere schepen van de vloot reeds talrijke oefeningen op zee of in de haven uitgevoerd op vlak van communicatie, duiken, brandbestrijding, schadebestrijding, Nucleair, Biological, Chimical (NBC), Recognized Maritime Picture (RMP), zelfverdediging, … Om zo de kennis, de vaardigheden en de samenwerking tussen de verschillende bemanningen van de NAVO-groep te versterken.

Een maand na het vertrek navigeerde de SNMCMG1-groep naar de Fjorden om een eerste mijnenjacht uit te voeren. Daar kregen de schepen een specifiek gebied toegewezen om op mijnen te jagen. Meer dan een week lang werd de bemanning van de BNS Lobelia op de proef gesteld toen het schip op wacht moest staan voor de mijnenoorlog. Dankzij de teamgeest en het professionalisme van de bemanning kon de Lobelia de eerste mijnenjachtoperatie tot een goed einde brengen.

 

NAVO-oefening Cold Response

 

Sinds 14 maart 2022 maakt het SNMCMG1 deel uit van een grootschalige NAVO-oefening: Cold Response 2022. Aan deze jaarlijkse oefening in Noorwegen nemen tienduizenden militairen deel, geflankeerd door ongeveer 200 vliegtuigen en meer dan 50 schepen uit heel Europa en Noord-Amerika. Ondanks de huidige context van de invasie van Oekraïne door Rusland, wordt de oefening voortgezet om te laten zien dat de NAVO in staat is vastberaden te reageren op elke dreiging, waar die ook vandaan komt.

Cold Response is de ideale gelegenheid voor de Lobelia en haar bemanning om in koude weersomstandigheden samen te werken met andere naties binnen de alliantie. De schepen van de SNMCMG1-groep worden in het noorden van Noorwegen ingezet om onderwateroperaties tegen mijnen uit te voeren. Dankzij de inspanning van alle mijnenjagers kunnen de fregatten, onderzeeërs en amfibische eenheden hun operaties blijven uitvoeren.

COMOPSNAV

COMOPSNAV