Militair hospitaal ontvangt zelfrijdende ontsmettingsrobot van EU

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek heeft een zelfrijdende ontsmettingsrobot ontvangen. De robot is een gift van de Europese Unie en zal ingezet worden om ruimtes te desinfecteren in het Brandwondencentrum.

 

Sinds woensdag 22 september rijdt er een echte robot door de gangen van het MHKA. De nieuwe ontsmettingsrobot zal ingezet worden om de kamers en het opnamesas op de high care van het Brandwondencentrum te desinfecteren. “Brandwonden zijn zeer gevoelig aan infecties,” legt adjudant-chef Baekelandt van het brandwondencentrum uit. “Wanneer een patiënt weggaat, moet de kamer eerst grondig gereinigd worden om infecties bij volgende patiënten te vermijden.”

 

Ontsmet in minder dan 15 minuten

De zelfrijdende ontsmettingsrobot maakt gebruik van artificieel UV-C licht. Daarmee kan hij heel snel verschillende kamers desinfecteren. “UV-C licht modificeert DNA en RNA, waardoor de cellen afsterven. In dit geval wordt het gebruikt om schimmels en bacteriën te verwijderen,” verduidelijkt luitenant Bonduelle van de biomedische dienst. Adjudant-chef Baekelandt vult verder aan: “Met ons huidig vernevelingstoestel duurt de totale reinigingscyclus drie uur. De ontsmettingsrobot kan dezelfde kamer op amper 10 tot 15 minuten desinfecteren. Hierna is de ruimte onmiddellijk beschikbaar voor een volgende patiënt.”

Toch merkt Baekelandt ook enkele moeilijkheden op. “Alles wat niet rechtstreeks bestraald wordt, is ook niet gedesinfecteerd. Daarom wordt er ook nog manueel gepoetst.”

 

Leren werken met de robot

De technici van de biomedische dienst worden nu opgeleid om nieuwe kamers aan het systeem toe te voegen. “Het toestel moet eerst de ruimte in kaart brengen, voordat het zelfstandig kan gaan reinigen,” vertelt luitenant Bonduelle. Daarnaast is het ook belangrijk dat het personeel van het Brandwondencentrum de robot leert bedienen. “Iedereen moet er mee kunnen werken,” vindt Baekelandt. “Als er nu een patiënt vertrekt, kunnen wij ons niet permitteren om die kamer pas morgen vrij te maken. Elke kamer moet zo snel mogelijk vrij zijn.”

 

Geschenk van de EU

De ontsmettingsrobot is een gift van de Europese Unie. “De EU heeft verschillende toestellen aan ziekenhuizen gedoneerd in het kader van de strijd tegen de coronapandemie. Wij zijn hen dan ook heel dankbaar voor dit geschenk,” besluit Baekelandt.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon

DG StratCom