Night Hawk 2021: Grootste SOF oefening in Noord-Europa krijgt hoog bezoek

In Denemarken houden Special Operations Forces uit verschillende Europese landen van 27 september tot en met 7 oktober de tweejaarlijkse oefening Night Hawk. Op maandag 4 oktober kreeg de oefening hoog bezoek.

 

Naast eenheden van de Deense Defensie en politie nemen strijdkrachten en speciale operatietroepen uit veertien landen deel aan de oefening.  Met in totaal ongeveer 2500 deelnemers is deze editie van Night Hawk de grootste oefening in haar soort ooit in Noord-Europa.

 

Het leeuwendeel van de oefening gaat door op de luchtmachtbasis van Aalborg en in het marinestation van Frederikshavn, maar er vinden acties plaats in het hele land, zelfs in de steden. Dat gebeurt zowel te land als ter zee, met snel varende rubberboten, en in de lucht met ongeveer veertig vliegtuigen en helikopters.

 

Dankzij de samenwerking tussen al deze naties en de ter beschikking gestelde middelen, kan er een zeer realistisch scenario getraind worden in een uitdagende omgeving.

 

Op maandagochtend 4 oktober 2021 konden VIP’s uit verschillende hoeken van Europa een bezoek brengen aan Night Hawk 21.  Meer dan 70 personen werden door het Deense team ontvangen op de luchtmachtbasis van Aalborg. In het dertienkoppige Belgische gezelschap bevonden zich onder meer de Chef Defensie en de Commandanten van de Lucht- en Landcomponent.

 

De bezoekers kregen een rondleiding in het hoofdkwartier, de ‘CP156’. Dit is een tentenmodule uitgerold door de Nato Support and Procurement Agency, een steuneenheid van de NAVO. In de namiddag volgde een zogenaamde roc drill, een repetitie die een team houdt alvorens een opdracht echt uit te voeren. Het was een dynamische demonstratie waarbij men soms ogen te kort kwam.

 

De Belgische delegatie sloot de dag af met een bezoek aan de Belgische Special Operations Marine Task Group in Frederikshavn. De weg daar naartoe liep niet over land maar door de lucht met een Chinook helikopter. Een mooi bewijs van de fijne samenwerking tussen verschillende componenten en naties. Dat is tenslotte waar het in deze oefening onder andere om draait.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre