Militair Hospitaal rondt vaccinatie van Brusselse burgers af

Het vaccinatiecentrum in het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-over-Heembeek heeft op vrijdag 13 augustus zijn bijdrage aan de inenting van de Brusselse bevolking afgerond. Het centrum blijft wel nog beperkt open voor expats, diplomaten en militairen. Ook mensen die een afspraak hebben voor hun tweede prik zullen nog in Neder-Over-Heembeek terecht kunnen.

 

Het vaccinatiecentrum van het MHKA kan indrukwekkende cijfers voorleggen: maximaal tien vaccinatielijnen tegelijkertijd hebben in de afgelopen weken tot 1700 vaccins per dag toegediend, aan een tempo van maximum tweehonderd afspraken per uur. Meer dan zestig militairen uit alle componenten hebben er samen voor gezorgd dat in de 102 dagen dat het centrum voor de Brusselse bevolking geopend was, zo’n zestigduizend vaccins konden worden toegediend.

 

Minister van Defensie Ludivine Dedonder is duidelijk: “Defensie heeft haar deel van de verantwoordelijkheid genomen in reactie op de gezondheidscrisis en ter ondersteuning van de natie. Ik wil al deze vrouwen en mannen bedanken voor hun professionaliteit en wil hun investering benadrukken die vaak verder gaat dan hun werk.”

 

En dan heeft de minister het niet alleen over de ‘zichtbare’ militairen die het centrum draaiende hielden. Ook achter de schermen werd hard gewerkt, bijvoorbeeld in de ziekenhuisapotheek.

“Vanaf de opening van het vaccinatiecentrum heeft de apotheek gedraaid met een ploeg van zes: een ziekenhuisapotheker, twee apothekers, twee apotheek-assistenten of verpleegkundigen en een logistiek medewerker,” klinkt het daar. “Twee uur voor de opening van het vaccinatiecentrum waren wij dagelijks al bezig met de nodige voorbereidingen en wij bleven tot de laatste persoon gevaccineerd was. Op die manier waren we heel flexibel om het nodige aantal vaccins (van alle vier de erkende vaccins in België) op tijd te klaar te maken.”

 

Op 13 augustus keert dus een deel van de rust voor het MHKA weer. Vanaf dan kunnen expats, diplomaten en militairen nog op dinsdag en donderdag in het ziekenhuis terecht voor een vaccin. Het Militair Hospitaal blijft verder het logistiek knooppunt voor de andere Brusselse vaccinatiecentra die wel openblijven.

Jimmy Stroobants

Ritchie Sedeyn