Militaire hulp na overstromingen loopt voort

De hulp van Defensie aan de slachtoffers van de overstromingen in België loopt nog voort in de laatste week van juli. De huidige fase staat in het teken van puinruimen. Daarvoor worden vooral personeel en middelen van de genie ingezet.

 

In de provincie Namen is de militaire hulp sinds dinsdagnamiddag afgelopen. In Luik lopen de ruimingswerken nog door. In Chaudfontaine heeft donderdag een ploeg van het Bataljon Jagers te Paard geholpen om een van de laatste ondergelopen gebouwen te kuisen. Dat werk hebben ze ongeveer twee weken uitgevoerd.

 

“We hebben ongeveer vijf huizen en tuinen per dag opgeruimd”, vertelt een van de militairen. “We hebben de modder opgekuist, meubels verhuisd, enzovoort”, gaat ze verder, terwijl ze de plaatsen aanwijst waar militairen samen met de inwoners aan de slag zijn. “De mensen zijn heel blij dat wij komen helpen. Ze zijn heel sympathiek en het doet deugd om mensen te helpen die niets meer hebben en wiens huis een ruïne is geworden.”

 

Ook de inwoners delen dat gevoel. “Het verloopt echt heel goed met de militairen. Het contact is uitstekend en ze werken heel doeltreffend. We zijn heel dankbaar voor hun hulp.”

 

Het is mogelijk dat er nog nieuwe hulpaanvragen goedkeuring krijgen voor militaire hulp. Daarvoor blijft er een Provincial Support Detachment beschikbaar om de inzet van militair personeel dag per dag te beheren en de haalbaarheid van de militaire steun te analyseren.

 

Na de overstromingen midden juli in het zuiden en oosten van België heeft Defensie een heleboel mensen en middelen ingezet om de slachtoffers te helpen. Hulp aan de natie behoort immers bij de essentiële waarden en taken van Defensie.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D'haene