Militairen klaar om les te geven

Franstalige militairen bereiden zich voor om les te geven in scholen van de 2de graad van het technisch secundair onderwijs in Wallonië en Brussel. Ze treden daarmee in de voetsporen van hun Nederlandstalige collega’s.

 

Sinds september 2021 bezorgt Defensie regelmatig onderrichtingen in technische scholen van verschillende netwerken in Vlaanderen. Deze “Defensie, preventie en veiligheid” -schoolopleiding is een groot succes en heeft tot doel de leerlingen op te leiden in de verschillende veiligheidsberoepen en vooral, voor degenen die dat wensen, hen geleidelijk voor te bereiden op het beroep en het leven als militair.

 

Deze studierichting kan in Vlaanderen gevolgd worden in het 5e leerjaar van het hoger secundair onderwijs. In de Federatie Wallonië-Brussel zal deze optie ingaan in het 4e leerjaar, en dit vanaf de start van het schooljaar in september 2022. De Franstalige militairen die voor de opleiding van dit onderwijzend personeel waren geselecteerd, zijn twee keer in Marche-en-Famenne bijeengekomen voor een “Train de trainer”-dag om vertrouwd te raken met de verschillende geplande cursussen.

 

De kandidaat-trainers moeten een pedagogische vorming volgen, een test afleggen voor een jury en deelnemen aan de coördinatie-opleidingsvergaderingen alvorens ze voor een klas worden geplaatst.

 

Het is de bedoeling om het programma zowel op trainer- als op schoolniveau uit te breiden. Momenteel zijn 16 scholen in Vlaanderen en 13 scholen in de Federatie Wallonië-Brussel erbij betrokken.

De schoolopleiding zal in 2 of 3 jaar gegeven worden, afhankelijk van de regio.

Patrick Gielen

DG StratCom