Minister Dedonder legt eerste steen nieuwe infrastructuur MQ-9B in Florennes

Op maandag 4 juli 2022 legde minister van Defensie Ludivine Dedonder de figuurlijke ‘eerste steen’ van het nieuwe infrastructuurproject MQ-9B op de vliegbasis van de 2 Tac Wing in Florennes. Dat gebeurde in het bijzijn van onder andere Chef Defensie, generaal Hofman, en het uitvoerende bouwbedrijf Cordeel Group. Het MQ-9B complex wordt de thuishaven van de nieuwe generatie onbemande systemen MQ-9B SkyGuardian MALE RPAS.

 

“Dat we hier vandaag de eerste steen kunnen leggen voor de komst van de MQ-9B doet mij een groot plezier. Het betekent namelijk dat de werken aan de toekomst van Florennes nu concreet vorm krijgen,” opende minister van Defensie Ludivine Dedonder de persconferentie. In 2018 ondertekende de ministerraad de aankoop van twee systemen MQ-9B SkyGuardian MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), vier onbemande vliegtuigen (Remotely Piloted Aircraft, RPA) met een spanwijdte van 24 meter, 2 Ground Control Systems (GCS) en een Flight Simulator. Om deze nieuwe systemen te huisvesten is een aangepaste infrastructuur noodzakelijk.

 

Drie grote zones

Het moderne en duurzame complex MQ-9B zal bestaan uit drie grote delen: een administratieve zone met bureaus en kleedruimtes, een operationele zone waar de Ground Control Stations en Flight Sim zich zullen bevinden en een derde zone met een nieuwe onderhoudsloods voor de RPA’s. De vliegtuigen zelf zullen ondergebracht worden in een reeds bestaande loods, die zal worden aangepast aan de huidige veiligheidsnormen.

 

Missies en crisissituaties

“De ultramoderne onbemande vliegtuigen zullen ingezet worden om verkenningen uit te voeren, gebieden te bewaken en informatie te verzamelen,” vult minister Dedonder aan. Naast het vergaren van informatie en inlichtingen, kunnen de systemen ook ingezet worden in crisissituaties op ons grondgebied, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van overstroomde gebieden, het opmeten van schade of het lokaliseren van slachtoffers. “De onbemande vliegtuigen zijn de perfecte aanvulling op onze reeds bestaande helikoptercapaciteit. Maar ze hebben nood aan een moderne, duurzame infrastructuur waar ook het welzijn van het personeel centraal staat,” besluit de minister.

 

Eerste steenlegging

Met het aanzetten van de grote grondboorkraan legde minister Dedonder de spreekwoordelijke ‘eerste steen’ van het nieuwe complex en gaf daarmee het officiële startschot van de werken. De eerste oplevering van de gebouwen is voorzien halfweg 2023. De eerste levering van de MQ-9B SkyGuardian MALE RPAS staat gepland voor 2024.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Damien Van Laethem