Defensie jaagt op microben : kleine beestjes kunnen grote doden

Na de Russische militaire agressie van Oekraïne in februari 2022 stuurde België 300 soldaten naar Roemenië. Deze zijn voornamelijk afkomstig van het Bataljon 1/3 Lanciers, ondersteund door andere specialiteiten (logistiek, medisch, communicatie en informatie, enz.). Hun missie daar loopt ten einde. Het is tijd om de uitrusting klaar te maken voor de terugkeer naar België.

 

Het zijn niet alleen wapens die doden, ook microben kunnen dodelijk zijn. Gelukkig, geen mensen deze keer. In Roemenië is een actieve uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) verantwoordelijk voor de dood van een groot aantal varkens en wilde zwijnen. België werd in december 2020 vrij van AVP verklaard. Om de economische belangen van de natie te beschermen, neemt Defensie alle nodige maatregelen om een nieuwe epidemie te voorkomen.

 

Sinds een tiental dagen hebben veterinair commandant Stéphane en zijn team van hygiënisten, bestaande uit eerste sergeant-majoors Ianthe en Guillaume en eerste korporaal-chef Diederich, onvermoeibaar in de niet aflatende hitte gewerkt aan het desinfecteren van persoonlijke uitrusting en het collectief en rollend materieel van het detachement.

 

« Voordat mijn team ingrijpt moeten de chauffeurs de voertuigen en aanhangwagens met een hogedrukreiniger opkuisen om alle resten van het terrein te verwijderen. Tenten, rugzakken en al het materiaal dat met de grond in aanraking is gekomen, moet ontsmet worden”, zegt commandant Stéphane. Alvorens toe te voegen dat « werken in volledige beschermende uitrusting in deze hitte niet gemakkelijk is. Je moet een pauze nemen tussen elk voertuig om hyperthermie of een hitteberoerte te voorkomen. » De bescherming van ons land is tegen deze prijs.

Commandant Stéphane is zojuist afgelost door dierenarts-majoor Marian die de missie zal voortzetten tot het vertrek van het laatste voertuig.

Henri Houillet

Henri Houillet