Minister en Chef Defensie bezoeken detachement dat vertrekt naar Roemenië

Op dinsdag 1 maart bezochten minister van Defensie Ludivine Dedonder en Chef Defensie admiraal Hofman het Bataljon 1/3 Lanciers in Marche-En-Famenne. De eenheid levert de hoofdmoot van in totaal zo’n 300 militairen die in het kader van de NATO Response Force (NRF) naar Roemenië zullen vertrekken. Daar zullen ze in een Frans-Belgisch bataljon ontplooid worden om de veiligheid van de NAVO-landen mee te bewaken.

 

“Sinds enkele dagen hebben we te maken met een oorlogssituatie op ons continent,” begint minister van Defensie Dedonder, tijdens de voorafgaande persconferentie. “Voor het eerst in de geschiedenis van de NAVO wordt VJTF dan ook geactiveerd.”

 

De komende dagen zullen zo’n 300 Belgische militairen in Roemenië ontplooid worden om daar de veiligheid van NAVO-landen mee te bewaken. Voor verschillende militairen is het niet de eerste keer dat ze naar het buitenland trekken. “In 2019 zat ik al eens een paar maanden in Litouwen,” vertelt een militair van de Medische Component. “Maar dit is natuurlijk een andere context. Al zie ik het zeker zitten. Door de vele trainingen weten we hoe we ons deze keer nog beter kunnen voorbereiden.”

 

Admiraal Hofman en minister Dedonder spraken de militairen nog toe voor hun vertrek richting Roemenië: “Jullie gaan naar een land dat jullie niet kennen en waarvan jullie de taal niet spreken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Trainingen zijn goed, maar operaties zijn nog beter. Ik wens jullie veel succes. Draag zorg voor jezelf en voor elkaar,” klonk het bij admiraal Hofman. “Ik heb vertrouwen in jullie capaciteiten en wens jullie het allerbeste toe,” sloot minister Dedonder af.

 

Eerder besliste Defensie om reeds een konvooi met militair materieel, wapens en munitie richting de grens met Oekraïne te sturen. Ook het Militair Hospitaal Koningin Astrid activeerde intussen het nodige personeel en middelen om zwaar verbrandde patiënten te kunnen opvangen.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon & Adrien Muylaert