B-FAST stuurt materiaal om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Uit de kazerne van Peutie is een vrachtwagen met humanitair materiaal vertrokken richting de Pools-Oekraïense grens. Het transport vormt het antwoord van B-FAST op een vraag om hulp van Oekraïne, dat probeert de stroom burgers die vluchten voor de Russische aanvallen te beheren.

 

Aan boord van de vrachtwagen: basis overlevingsmateriaal aangepast aan koude omstandigheden – o.a. tenten, dekens, sanitaire kits –  bestemd voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden aan de Oekraïense grenzen met de EU.

 

Het order werd vorige week gegeven na de vraag om hulp die Oekraïne indiende bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM). De medewerkers van de Movement Control Group brachten alle nodige douanedocumenten in orde en in samenwerking met het 29e Bataljon Logistiek werd de vrachtwagen volgeladen.

 

Ter herinnering, het strategisch kader van de B-FAST-actie organiseert de ter beschikkingsstelling van Belgische capaciteiten om tegemoet te komen aan de vraag van de lidstaten die geconfronteerd worden met een plotse noodsituatie die hun eigen capaciteiten overstijgt. De flexibiliteit, het interdisciplinaire karakter en de snelle reactiecapaciteit zijn de algemene kenmerken van de B-FAST-structuur.

De B-FAST-operatie voorziet enkel een onmiddellijke noodhulp (emergency relief).

 

De FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking coördineert deze zending van B-FAST, een mechanisme waarbij naast het kabinet van de eerste minister ook de FOD Volksgezondheid, Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Bosa betrokken zijn voor de logistieke en administratieve ondersteuning.

 

“Ik ben trots op B-FAST. De operaties tonen duidelijk aan dat de onderlinge samenwerking tussen de verschillende eenheden binnen Defensie vlot verloopt. Wij staan altijd stand-by, zeker in deze tijden,” zegt majoor du Bois d’Aische.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Adrien Muylaert