Minister van Defensie bezoekt Belgisch detachement in Roemenië

Minister Dedonder bracht op 15 maart een bezoek aan het Belgisch detachement dat ontplooid is in Roemenië. Zo’n 300 militairen, voornamelijk van 1/3 Bataljon Lansiers, zijn er ingezet onder het commando van de Franse 27e Bataillon de Chasseurs Alpins in het kader van de NAVO Response Force (NRF). De minister bezocht het Frans-Belgische kamp en sprak haar steun uit voor de militairen ter plaatse.

 

Bij aankomst in Roemenië werd de minister verwelkomd door een internationale delegatie, gevolgd door een ontmoeting met de Roemeense minister van Defensie Dincu. Daarna bezocht ze het Belgische kamp waar de militairen verblijven die zich momenteel inzetten voor de NAVO Response Force in het kader van de inval in Oekraïne. Het grootste deel is afkomstig van 1/3 Bataljon Lansiers maar ook logistieke en medische steun van verschillende eenheden is ter plekke.

 

“Europa en de NAVO zijn present op de afspraak met de geschiedenis. Het is belangrijk dat de NAVO nu versterkt wordt om verdere uitbreiding van het conflict te vermijden. Ik ben trots op de Belgische samenwerking hier met onze Roemeense en Franse bondgenoten,” aldus Dedonder tijdens haar toespraak.

 

Ook de Roemeense minister van Landsverdediging was de Belgische Defensie zeer erkentelijk. “We danken België voor haar deelname aan de NRF om onze collectieve positie op de Oostelijke flank te versterken. Hun ontplooiing hier in Roemenië maakt ons bondgenootschap sterker en veiliger,” aldus Vasile Dincu.

 

Uitwisseling van expertise

 

In het kamp valt op dat de teamgeest en cohesie tussen de naties goed zit. De Fransen en Belgen willen hun expertise aan elkaar tonen en vice versa. Voor velen van het Belgische detachement is het ook hun eerste buitenlandse missie, maar ze zijn gemotiveerd. “Het is een mooie kans dat ik al op zo’n jonge leeftijd een eerste keer op zending kan gaan. Je hoopt als jonge militair toch minstens een keer in je carrière te kunnen vertrekken,” vertelt een van hen.

 

“Momenteel maken we vooral allerlei zaken klaar voor maneuvers zoals de uitrusting en de voertuigen en houden we algemene trainingen. Ook de contacten leggen met de Fransen is nu cruciaal,” treedt een andere collega-militair hem bij.

 

Historisch moment

 

Tijdens haar bezoek nam de minister de tijd om de Belgen ter plekke uitdrukkelijk te bedanken voor hun inzet. Ze benadrukte hun deelname aan een historisch moment. “Ik ben vandaag een tevreden vrouw als ik zie dat jullie hier zoveel enthousiasme en professionaliteit tonen. Jullie vertegenwoordigen onze Belgische Defensie: voor de NAVO en bij uitbreiding voor de hele wereld. Jullie verdienen veel respect en dankbaarheid van ons land,” besloot minister Dedonder.

 

Naast de inzet in Roëmenie zet Defensie haar activiteiten onverminderd voort door onder andere het luchtruim boven de Baltische staten en Polen te bewaken. Daarnaast zal er in de tweede helft van het jaar ook een detachement de Enhanced Forward Presence-missie gaan versterken.

 

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon