Minister van Defensie bezoekt militairen, vrijwilligers en Rode Kruis actief in getroffen gebieden

Op woensdag 19 augustus hebben de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de Waalse minister-president Elio Di Rupo een bezoek gebracht aan verschillende door de overstromingen getroffen gemeenten in de provincie Luik.

 

Tijdens het bezoek ontmoette zij de militairen, vrijwilligers en leden van het Rode Kruis die verantwoordelijk zijn voor de maaltijden. Samen coördineren, bereiden en verdelen zij maaltijden onder getroffen gezinnen.

 

Het bezoek begon in Jupille in de school van Luik-Atlas, waar een groep van ongeveer 40 vrijwilligers aanwezig is. Deze vrijwilligers koken tussen 8.000 en 10.000 maaltijden die vervolgens worden verdeeld over verschillende distributiepunten.

 

Nadien brachten de minister van Defensie en de Waalse minister-president een bezoek aan de veldkeukens van Defensie in Chaudfontaine. Daar bereidt het marinepersoneel via distributiepunten maaltijden voor de omliggende gemeenten.

 

Tot slot bezocht de minister een voedseluitdeelpunt in Trooz, waar zij personeel van het 2 Commando Bataljon ontmoette dat maaltijden uitdeelt en zelfs bezorgt aan mensen die zich niet kunnen verplaatsen.

 

Op 18 augustus werden 210 militairen ingezet in de provincie Luik, waaronder 46 militairen van het 4 geniebataljon, 22 militairen van het 11 geniebataljon, de 6 CIS-groep, het 2 commando bataljon en de Marine Component.

 

Ludivine Dedonder: “Ik ben erg blij dat ik het personeel ter plaatse heb ontmoet dat betrokken is bij de hulp aan de Natie. Vele slachtoffers van rampen hebben mij verteld over de uitstekende organisatie van de militairen en de voordelen die zij meebrengen. Ik heb ook vrijwilligers uit Vlaanderen en Wallonië ontmoet die niet aarzelen om elke dag te komen om een handje te helpen. Deze solidariteit, of die nu van de militairen komt of van de vrijwilligers, is een genot om te zien. Ik hoorde ook de slachtoffers van de ramp hun angst uitspreken dat de hulp plotseling zou stoppen. Het is niet mijn bedoeling om diegenen in de steek te laten die bijna alles verloren hebben. Zolang Defensie een toegevoegde waarde heeft op het terrein, zal ik ervoor zorgen dat zij haar opdracht voortzet.