Minister van Defensie stelt volgende luik van de steun aan Oekraïne voor

In Melsbroek, thuishaven van de 15 Wing, stelde Ludivine Dedonder, minister van Defensie op 2 december een deel voor van het volgende luik van de ondersteuning van Oekraïne. Dit gebeurde in het bijzijn van CEO’s Steven Luys van ECA Robotics Belgium en Emmanuel Vidal van Praesens Care. Beide firma’s presenteren een deel van het materiaal dat zal verzonden worden om de Oekraïense regering te ondersteunen.

 

Op 25 november gaf de ministerraad zijn goedkeuring voor de aankoop van verschillende zaken om de regering in Oekraïne te ondersteunen. Hiermee bereikt de steun een volgende fase.

 

“België en Defensie hebben Oekraïne gesteund sinds het begin van oorlog, reeds negen maanden geleden, waarin Poetin zijn regime opdringt”, vertelt de minister van Defensie in haar toespraak. “Samen met de Hulpgroep Oekraïne overleggen wij regelmatig om de nodige hulp te verlenen, niet alleen aan de Oekraïense strijdkrachten maar ook de burgerbevolking. Een bevolking die een hoge prijs betaalt als nevenslachtoffer of direct doelwit van een invasieleger dat toeslaat zonder onderscheid.”

 

ECA Robotics Belgium

 

Een eerste goedkeuring is er voor de ROV R7 onderwaterrobotsystemen. Deze machines zijn gespecialiseerd in onderwaterdetectie en dus uitermate geschikt voor opdrachten van inspectie, observatie, bewaking, onderhoud en recuperatie van objecten.

 

De CEO van ECA Robotics Belgium, Steven Luys, is opgetogen: “De ROV R7 werd eerder dit jaar al geëvalueerd door specialisten van de Belgische Marine en Politie. Het verheugt ons dan ook dat onze teams in Moeskroen en Oostende een diepgaande expertise in ontmijningsproducten kunnen aanbieden.”

 

Praesens Care

 

Daarnaast is er tevens goedkeuring voor de aanschaf van twee BIONEAR mobiele medische laboratoriumtrucks van Praesens Care. Deze voertuigen, waarvan tevens een versie binnenkort door Defensie in gebruik genomen wordt, vormen een waardevol middel om medische hulp te bieden waar verschillende medische infrastructuren getroffen zijn. In deze gebieden vormt het een troef om uitgebreide diagnostische mogelijkheden zo snel en zo dicht mogelijk bij de patiënten te brengen, of het nu gaat om een virale pathologie of om een biologisch incident.

 

“Deze gezamenlijke operatie ter ondersteuning van Oekraïne is een voortzetting van een succesvolle samenwerking sinds 2016 met Defensie”, zegt Emmanuel Vidal.  “Het is voor ons dan ook belangrijk om bij te dragen aan de inspanningen om het land in crisis en in het bijzonder patiënten te steunen.”

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert