Monteren en betonneren: Belgische Genie aan het werk in Roemenië

Sinds augustus 2022 werken een zestigtal Belgische militairen mee aan de opbouw van een nieuwe NAVO-infrastructuur in Cincu, Roemenië. Onder leiding van de Fransen en in samenwerking met de Nederlanders helpt het Belgische detachement, hoofdzakelijk bestaand uit militairen van de bataljons 11 en 4 Genie, bij de montage en plaatsing van containers en het betonneren van een onderhoudsplaat.

 

Het NAVO-kamp in de heuvels van Cincu is nog in volle opbouw wanneer we eind september arriveren. Zo’n tien betonmixers rijden dagelijks af en aan de militaire basis. Elke dag worden nog nieuwe containers opgebouwd en aangesloten, die later zullen functioneren als woonunit of sanitaire voorziening. De nieuwe infrastructuur komt er in het kader van de NAVO-versterking van de oostflank en zal de uitvalsbasis vormen van de Forward Presence Battle Group. “In de toekomst zullen hier ongeveer duizend militairen kunnen verblijven”, verduidelijkt de pelotonscommandant van Bataljon 11 Genie. “Daarvoor plaatsen we in totaal zo’n 202 slaapcontainers en 86 sanitaire containers.”

 

Monteren, transporteren en betonneren

 

De militairen van 11 Bataljon Genie, gespecialiseerd in hijscapaciteiten, ontvangen de containers in de vorm van een bouwpakket. “Per container zijn we drie à vier uur bezig om hem in elkaar te steken en te voldoen aan de normen”, legt sectiecommandant Christof uit. “Eerst ontmantelen we de gebruikte containers door het oude materiaal eruit te halen. Dan worden de oude elementen, zoals airco’s en verwarmingselementen, eruit gehaald en naar de Field Accommodation Unit (FAU) gestuurd, waar ze opnieuw bruikbaar worden gemaakt. Daarna vernieuwen we de containers met bijvoorbeeld nieuwe isolatie om het comfort te verbeteren. We werken ook alles af met PU-schuim, zodat de containers goed geïsoleerd zijn.”

 

Na een grondige desinfectie transporteert een Franse heftruck de containers naar de ‘Zone Vie’ of leefzone. Daar zetten de collega’s van 4 Bataljon Genie samen met hun Franse collega’s de containers op de juiste plaats en sluiten ze de bungalows aan op de water- en elektriciteitsvoorziening. “Het doel van het gebied hier is om personeel te kunnen huisvesten”, vertelt Jonas, sectiecommandant van 4 Bataljon Genie, terwijl hij naar de reeds geïnstalleerde containers wijst. “We werken op twee platformen, met acht en negen modules van elk twintig containers. Op dit gebied werken we met een Belgisch hijsteam en een Frans hijsteam. En dan op de lagere site, waar ze betonneren, werkt België samen met Nederland.”

 

Het nieuwe NAVO-kamp zal ook beschikken over een grote onderhoudsplaat van 100 op 300 meter, waar de Forward Presence Battle Group haar voertuigen zal kunnen parkeren en onderhouden. Een continue stroom aan vrachtwagens komen om beurten een lading beton leveren. “Per dag komt er ongeveer vijf meter beton extra bij over een lengte van 79 meter”, legt majoor Wouter, commandant van het Nederlandse Genie team, uit. “Toen we hier toekwamen was dit een groene heuvel. Intussen werd er ongeveer 100.000 tot 150.000 kubieke meter grond afgegraven en daar is uiteindelijk deze plaat voor in de plek gekomen.”

 

Unieke opdracht met unieke samenwerkingen

 

Op de verschillende werven werkt het Belgische detachement zij aan zij met haar Nederlandse en Franse collega’s. Een bijzondere ervaring op verschillende vlakken, vertelt de commandant van het Nederlandse Genie team. “Ik weet dat we in het verleden tijdens oefeningen ook weleens samenwerkten met Belgen, maar zo’n groot uniek project is voor mij een van de eerste keren. De Belgen zijn echt gespecialiseerd in betonwerken en wat dat betreft zie je hier heel nauw die samenwerking naar voor komen.” Maar ook voor de Belgische Genie-bataljons onderling is het een unieke ervaring. “Eigenlijk werken we niet veel samen met 4 Bataljon Genie, maar toch gaat dit heel goed”, vertelt de pelotonscommandant van Bataljon 11 Genie. “Iedereen is hier vrijwillig en je ziet het enthousiasme om te werken. Voor veel mensen is het hun eerste opdracht en dan is dit een mooie kans om veel ervaring op te doen.”

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre