NAVY TECHNOFest 2023: een blik op de wereld van maritieme hightech

Het grootste gratis technologiefestival aan de Belgische kust werd op zondag 1 oktober in stijl afgesloten, en het was een echt succes! NAVY TECHNOFest 2023 was dit weekend voor iedereen toegankelijk op de marinebasis van Zeebrugge en trok zo’n 8.500 bezoekers.

 

De Marine haalde alles uit de kast om het publiek een weekend vol unieke activiteiten te bieden.

 

Negen ‘Villages’, vijf schepen en hoogtechnologie

 

Verdeeld over negen ‘Villages’ boden de Marine en meer dan 25 militaire- en burgerpartners een reeks activiteiten aan, waaronder een lasergame, virtual en augmented reality, dronedemonstraties in de lucht en op het water, en zelfs een introductie tot gevechtszwemmen. Veel jongeren probeerden maar al te graag zelf een drone te besturen of te duiken in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen container.

 

Tijdens het evenement waren op zaterdag en zondag vijf schepen toegankelijk voor het publiek. Er werden bezoeken georganiseerd aan boord van de mijnenjagers Bellis en Lobelia, het patrouilleschip Castor en het hydrografisch schip Sirius van de Vlaamse overheid. Bezoekers kregen ook de kans om de haven binnen te varen aan boord van de militaire sleepboot Zeemeeuw!

 

Vier dagen maritieme ontdekking

 

De marinebasis van Zeebrugge, dit weekend geopend voor het grote publiek, was al sinds donderdag het toneel van diverse activiteiten in het kader van NAVY TECHNOFest.

 

Op donderdag 28 september liepen 320 Franstalige studenten die voor de cursus ‘Defensie en Veiligheid’ hadden gekozen rond op de basis en kregen er verschillende presentaties. Tot de attracties behoorden de patrouilleboot Castor, een inleiding tot gevechtszwemmen in het trainingsbad onder begeleiding van een militaire instructeur, een rondleiding door de haven aan boord van de militaire sleper Zeemeeuw, een demonstratie van de Very Shallow Water-teams en nog veel meer.

 

Vrijdag stond in het teken van de Captain’s of Industry Day. Bedrijfsvertegenwoordigers, academici en officieren konden discussiëren over de toekomst van hun bedrijven en de Marine, waarmee het startsein werd gegeven voor een Hackaton die tot 2024 zal duren. Het doel van deze Hackaton is om oplossingen te bieden voor maritieme cyberbeveiligingsproblemen.

 

NAVY DAYS en NAVY TECHNOFest 2024

 

Het succes van deze vierde editie betekent dat we je nu kunnen uitnodigen voor de NAVY DAYS, die plaatsvinden van 5 tot en met 7 juli 2024! Noteer ook in je agenda dat het volgende NAVY TECHNOFEST zal doorgaan op 5 en 6 oktober 2024. Beide evenementen vinden plaats op de marinebasis van Zeebrugge, waar we hopen velen van jullie (terug) te zien!

Anaëlle E.K., Sten M. et Yves S.

Jorn U.

Patrick F.