Nieuwe brandweerwagens voor Defensie

In 2023 sloot Defensie een contract af met de firma Fire Technics voor de productie, levering en onderhoud van vijf multifunctionele brandweervoertuigen Bos en Heide. Naast de bestrijding van branden, ondersteunen de voertuigen ook ontmijningsoefeningen, schietoefeningen en het testen van nieuwe wapens. In 2025 nemen drie eenheden de nieuwe brandweervoertuigen in ontvangst.

 

Gebieden zoals schietterreinen, tankstations en munitieopslagplaatsen hebben brandbeveiliging nodig. Naast preventie is ook bestrijding van brand noodzakelijk.

 

Vuur ontstaat door drie factoren: zuurstof, brandstof en een hoge temperatuur. In de chemische en petrochemische industrie gebruikt men blusschuim om branden te blussen. Blusschuim sluit de brandstof af van zuurstof door een filmlaag te creëren. Bij natuurbranden wordt altijd water gebruikt. De nieuwe brandweerwagens worden specifiek gebruikt in de bestrijding van bos- en heide branden en daarom worden de voertuigen uitgerust met water en niet met blusschuim.

 

De brandweervoertuigen hebben vierwielaandrijving en wegen elk 15 ton. Daarnaast hebben ze een watercapaciteit van vier kubieke meter.
De huidige brandweervloot van Defensie dateert van 2004 en is aan vervanging toe. Het contract met Fire Technics loopt voor vier jaar en omvat de productie, de levering, het onderhoud van de voertuigen en de vorming van het personeel. De totale kostprijs komt neer op bijna drie miljoen euro. Fire Technics zal de nieuwe voertuigen in 2025 leveren aan drie eenheden: de 10 W TAC in Houthalen-Helchteren, het Bataljon Artillerie in Brasschaat en het Kamp van Marche-en-Famenne. Andere eenheden hebben geen nood aan nieuwe brandweervoertuigen omdat brandbestrijding is uitbesteed of omdat het volstaat om samen te werken met de lokale brandweer.

 

Met deze aankoop versterkt Defensie haar risicobeheer.